Пролетната сеитба вече е към края си и над 550 хил. декара вече са готови, научи "Утро" от директора на ОД "Земеделие" - Русе Борислава Братоева. Засети са 310 хил. от заявените 315 хил. дка слънчоглед, 1912 дка фуражна царевица и 13 554 дка фуражен грах. На близо 80% е сеитбата на царевицата за зърно със 231 хил. от подготвените 295 хил. дка.
Климатичните условия през последните седмици благоприятстват пролетната сеитба. Към момента засетите площи с повечето пролетни култури са се увеличи многократно спрямо година по-рано, когато в началото на април кампанията едва бе започнала, отчитат експертите на Министерството на земеделието. Само площите с леща и домати засега са под миналогодишните, съответно с 46,8% и 72,3%.
По отношение на есенниците значително по-малко са площите за реколтиране с тритикале (-23%), маслодайна рапица (-15,6%) и ръж (-14,6%). Не е толкова осезаемо изменението в площите за реколтиране с пшеница (-1,6%) и ечемик (-4,5%).
В ОД "Земеделие" няма получени заявления за получаване на компенсации за измръзнали овошки, съобщи Братоева. Преди две седмици фермери от Съюза на дунавските овощари се оплакаха от сериозни поражения в градините си от мартенските слани, тъй като температурите вечер са падали до минусови стойности. Такива крайно неблагоприятни климатични условия обаче са регистрирани най-вече в района на Силистра.