На 3 декември миналата година бе направена първата копка на дългоочакваната магистрала Русе-Велико Търново. Очакваше се работата поне по участъка до Бяла да започне скоро. Три и половина месеца по-късно строителни дейности обаче не се забелязват. А заснети с дрон кадри в Youtube канала „БГ инфраструктура“ от 16 март показват, че навсякъде покрай трасето нивите са засети и стопаните им явно не очакват нещо да им попречи да ожънат на спокойствие. Изравненият заради първата копка малък правоъгълник край пътя си стои, но покрай него не се случва абсолютно нищо.         

Всъщност още през декември 2023 г. бе ясно, че първата копка ще бъде само символична. Разрешително за строеж беше издадено единствено за един малък участък от 8 километра. То пък трябваше да бъде издадено, за да не се изтърве крайният срок за издадената ОВОС. Затова министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков подписа разрешителното и разпореди предварителното му изпълнение, за да не може евентуално обжалване да застраши цялата процедура.
Преди месец отново министърът съобщи, че същинското строителство ще започне през март със затоплянето на времето. В последните седмици времето е прекрасно, асфалт и бетон се леят навсякъде, но работата по магистралата не започва. И очевидно нещата не се случват толкова бързо както се иска на всички ни.
Срокът за проектиране на втория участък от магистралата - обходът на Бяла, беше 450 календарни дни, които изтекоха на 13 март. Още никой обаче не е съобщил, че с проектирането е приключено. А след като това стане Експертен технико-икономически съвет към Агенция „Пътна инфраструктура“ трябва да разгледа проектите. Следва отстраняване на евентуални грешки и нанасяне на корекции. И чак след това може да се премине към следващия етап, а именно същинското строителство.
Проектирането на първия участък от Русе до Бяла от км 0+400 до км 40+640 пък е с продължителност 510 календарни дни и следва да завърши до 12 май. Със съгласуването може да отиде до юни-юли. Така че земеделците вероятно са прави - ще могат да ожънат преди тежките земекопни машини да овършеят нивите им.