Заради тол таксите за товарни автомобили, които ще се въведат от август, се очаква поскъпване на основните храни с 1-4%. Това показва анализ на Световната банка, изготвен по поръчка на регионалното министерство. Производителите са категорични, че новите разходи ще се калкулират в себестойността на продуктите и ще ги платят крайните клиенти. Изчисленията сочат, че камионите ще плащат за тол такси 5-7 пъти повече отколкото сега за винетка.
При брашното транспортните разходи ще се вдигнат с около 11 на сто, а поскъпването за потребителите ще е около 2%. За хляба разходите за транспорт ще се вдигнат с 8,5 на сто, а увеличението на цената ще е 1,66 на сто. За млякото очакванията са цената да се увеличи с 1,47%, а за месото - с 0,32%. Най-съществено поскъпване се очаква за безалкохолните напитки, където увеличението на транспортните разходи е 20% и съответно цената за крайните потребители ще нарасне с около 4%.
Според анализа на Световната банка само заради тол таксите увеличението на крайната цена ще бъде с около 2 стотинки за килограм или литър. Преди това от юли обаче вероятно ще се сблъскаме и с други радости като нови цени на тока и газа.