Частната национална телевизия bTV и производителят на минерални води Devin са единствените две родни марки сред 20-те най-любими на българите. Всички останали са чужди брандове, показва ежегодното проучване на световната организация Superbrands, което се провежда за седми пореден път в България.
 

Световната интернет търсачка Google е най-силната потребителска марка в България, а националната телевизия bTV запазва лидерската си позиция сред българските брандове.
 

Само още един български бранд – Devin, е в престижната класация Топ 20, в която за първи път влизат още Lidl, Lavazza, Shell и Viber.
 

Някои от досегашните лидери в различните категории и сектори запазват водещите си позиции, но при други се наблюдава динамика. Така например BMW застана пред Mercedes-Benz при автомобилите, Lidl за първи път влиза в Топ 20 и е начело в категорията „Търговски вериги“. ДЗИ си върна първата позиция в застрахователния сектор, Nescafé отстъпва лидерската позиция на Lavazza, а най-предпочитаната авиокомпания е Lufthansa.
 

Методиката на подбор и оценяване на брандовете е универсална за всички страни, реализиращи програмата Superbrands. Селективният процес се осъществява на два етапа: чрез конфиденциално гласуване на членовете на независимото експертно жури – Борда на Superbrands Bulgaria, и чрез национално гласуване на потребителите в интернет. Това дава възможност експертното мнение да се разгледа успоредно с мнението на потребителите. Членовете на борда не получават материално възнаграждение, те не оценяват марка, с която са свързани, или брандове на свои конкуренти, уточняват от организацията.
 

В процеса на оценяване експертите и потребителите се ръководят от дефиницията и критериите на световната организация за Superbrands. Марките трябва да отговарят на определени критерии:
 

Качество: Символизира ли марката качеството на предлаганите продукти или услуги?
 

Надеждност: Ползва ли се с доверие брандът, поддържа ли висок стандарт на продуктите или услугите?
 

Различие: Добре ли е позната марката в своя сектор? Успешно ли се разграничава от конкурентите си? Притежава ли индивидуалност и ценности, които я правят уникална на пазара?