Марин Гюрчев остава председател на Асоциацията на русенските брокери на недвижими имоти /АРБИ/, научи „Утро“. На провелото се през уикенда общо събрание на браншовия съюз той е преизбран за още един мандат.
Асоциацията бе създадена през 2007 година с идеята да въведе някакви стандарти и добри практики в бранша, които да доведат до повече професионализъм и коректност както към клиентите, така и към другите играчи на пазара. Тогава бе периодът на имотния бум и в Русе действаха към 150 агенции. След това в годините на кризата и драстичния спад на цените и броя на сделките, броят им се стопи наполовина. Сега действащите са към 70, eдна трета от които членуват в АРБИ.
Браншът отдавна настоява да се въведе лицензиране на агенциите за недвижими имоти, което да даде гаранции, че и новаците на пазара ще спазват определени правила. Националното сдружение за недвижими имоти изготви и законопроект, който обаче така и не мина през парламента. Срещу идеята за лицензиране, подобно на това в строителния бранш, има и принципни възражения, тъй като това би довело до капсулиране на бранша, затруднено влизане на нови играчи и в крайна сметка по-малка конкуренция за тази услуга и съответно по-високи цени.