Истински фурор предизвика русенският Фестивален оркестър в сърцето на румънската столица Букурещ. Ден след финала на „Мартенски музикални дни“ музикантите, събрали се в Русе заради принадлежността си към Музикалното училище и към традициите на града, се представиха с концерт в прочутата зала „Атенеум“ в Букурещ. Залата, която е построена през 1888 година, за което свидетелстват и златни цифри, поддържани от нимфи-вдъхновителки върху фронтона над сцената, е изградена и с внушително дарение от братята Евлоги и Христо Георгиеви. 
Разкошът от мрамори, орнаменти, стенописи, барелефи и символни изображения, впечатлява от пръв поглед. Самите русенски музиканти, които са свирили на различни сцени по целия свят, видимо бяха възхитени и не спираха да си правят снимки. 
Това обаче, което кара публиката да застине и да се превърне в едно цяло с изпълнителите от сцената, е акустиката. Именно акустиката бе причината и трите произведения, изпълнени от Фестивалния оркестър под палката на маестро Емил Табаков, да прозвучат величествено и вълнуващо. За немногобройните русенци, които бяха чули същата програма предната вечер в Русе в Голямата зала на Доходното здание, бе истинско откровение новата - истински впечатляваща и пронизваща с въздействието си - звучност, с която оркестърът и солистът Светлин Русев омагьосаха публиката. Те имаха чувството, че слушат друга, различна програма - до такава степен акустичните дадености на „Атенеум“ преобразиха „Класично и романтично“ на Панчо Владигеров, Втория цигулков концерт на Сергей Прокофиев и сюитата „Жар-птица“ на Игор Стравински. 
Макар и залата да не бе препълнена и да нямаше правостоящи, възторгът на публиката нямаше граници. Румънските ценители извикаха два пъти на бис Светлин Русев и дълго след това продължиха да му ръкопляскат. На финала изпълнение на бис поднесе и оркестърът, а маестро Табаков бе принуден да излиза отново и отново на сцената, за да обира овациите. 
Сред публиката бе и посланикът на България в Букурещ Тодор Чуров, който бе дошъл на концерта със служители на дипломатическата мисия и изпрати кошница цветя за оркестъра. Кошници имаше и от кмета Пламен Стоилов и от директорката на Училището по изкуствата Мария Дуканова.
Радваме се, че концертът беше успешен, коментираха след прекрасната вечер директорът на фестивала „Мартенски музикални дни“ Ива Чавдарова и директорката на Националното училище по изкуствата Мария Дуканова. Тяхна е идеята Фестивалният оркестър да направи първото си представяне зад граница като поздрав за румънското европредседателство - и това става благодарение на техните лични и професионални контакти с колеги и приятели от Букурещ. Разговорите, които са провели с останалите силно впечатлени от българското гостуване домакини, обнадеждават, че предстоят оживени творчески контакти. А изключителната акустика на зала „Атенеум“ впечатли и директора на общинската дирекция „Култура и образование“ Ирена Петрова, която увери, че в общината има нагласа да се направи необходимото, за да се подобри звученето в Голямата зала на Доходното здание. Ще съберем оферти и ще направим необходимото, каза Петрова след концерта.