146 са неприключените заявления от бившия Фонд за лечение на деца в чужбина, като сред тях има неразгледан случай от 2015 година, а повечето са от януари 2019 г. 24 са случаите, които очакват произнасяне от Комисията за лечение в чужбина на лица над 18 години. Това обяви д-р Галя Йорданова, която е директор на Дирекция „Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност“.

Д-р Йорданова добави още, че от днес функциите на двете организации се поемат от Националната здравноосигурителна каса и обясни, че статусът на заявленията ще могат да се проследяват в сайта на НЗОК. Тя увери още, че няма да има проблеми за случаите, на които им предстои заминаване в чужбина.

„Изготвени са типовите договори с външните експерти. Към тях са поканени хабилитирани лица, професори и доценти, които досега са били членове на Обществения съвет. Някои от тях са потвърдили по телефона да участват като представители на тези експертни съвети като външни експерти. Така че няма да има прекъсване, а приемственост, продължаване и донадграждане на това, което се е случило до момента“, заяви още д-р Йорданова.

На въпрос на БГНЕС в какъв срок ще бъдат разглеждани заявленията, директорът обясни, че по новите правила това трябва да се случва в рамките на две седмици, но подчерта, че за заварените случаи ще им е необходимо повече време. Д-р Йорданова увери още, че продължават да действат условията и редът, които са били досега. Няма промени и в документите, които трябва да се попълват за кандидатстване.