"Скъпи Джордж, моля те, прости ми! Не беше по мое желание, но трябваше да го направя. Искам отново да работя с теб!“.

Тази телеграма изпраща Мерилин Монро на режисьора Джордж Кюкор. Само преди дни тя е била главната му звезда във филма Something’s Got to Give, но е уволнена, а продукцията така и не е завършена. От нея остават само няколко сцени и много противоречиви истории.

"Изчакайте минутка. Съжалявам, съжалявам... съжалявам“, Мерилин Монро стои в прекрасна синя рокля пред камерата. Отново е объркала репликите си. Това, което не знае е, че след един месец ще бъде уволнена, а след три – мъртва.

За начина на работа на платинената красавица знаели всички. Когато участвала в "Някои го предпочитат горещо“, режисьорът Били Уайлдър трябвало да крие картончета с репликите на Монро в реквизита, които тя да чете. Въпреки това, след като приключил снимките, той признал, че никой друг не би вдъхнал живот на ролята на Шугър Ковалчик така, както Мерилин.

Но когато е избрана да участва в Something’s Got to Give, Монро не е била на снимачната площадка от повече от година. През това време е започнала да взима все повече наркотици. Претърпява операция за ендометриоза, отстраняват жлъчния й мехур, а също така влиза и в клиника за депресия. Нито физическото, нито психическото здраве на красавицата е добро. Станала е толкова слаба, че почти ще се "счупи". От нея не се очаква да играе, а просто да изглежда перфектно. И според продуцента Хенри Уайнстийн, "тя се справя идеално“.

Но всъщност Монро не е готова за такова натоварване. Тя почти не се поява  на снимачната площадка. Като извинение праща бележки от лекар. Оплаква се от синузит, висока температура, вируси.

"Истината е, че тя просто се страхуваше от камерата“, казва Уайнстийн, който си спомня, как Мерилин повръща преди да отиде на снимки. Често я открива и в безсъзнание.

"Осъзнах, че тя е по-нестабилна, отколкото си мислех. Когато й казах, че според мен не може да продължи да снима, тя ми отговори: "Не, не! Всичко ще е наред. Ще се справя“, разказва продуцентът.

Никой от екипа не изпитвал и грам симпатия към Монро. За тях тя била просто "болна жена“. Обвинявали я в това, че не й пука за никого, че се опитва да унищожи себе си и всичко покрай нея.

Но малкото кадри, останали от Something’s Got to Give разкриват съвсем друга Мерилин. Тя е сдържана, сериозна, отчаяно иска да се справи със задачата. Когато сбърка, се извинява в продължение на минути. А когато режисьорът с часове не може да накара кучето, което участва в сцената, да изпълни своя номер, тя просто стои и търпеливо чака. Мила е и с 5-годишното момиченце, което играе нейна дъщеря. Когато Кюкор грубо крещи на детенцето да млъкне, Монро я успокоява.

Но нещата рязко се влошили още повече. На 19 май 1962 година Монро била прекалено болна, за да се появи на снимачната площадка повече от седмица. Въпреки това отлита към Ню Йорк за онзи легендарен рожден на президента Кенеди. И въпреки че е получила позволение да присъства много преди работата по филма да започне, Кюкор побеснял. Само няколко дни след 36-я си рожден ден, Монро била уволнена и съдена от FOX за 750 хил. долара.

Вината обаче не е изцяло на платинената красавица. По същото време студиото снима Cleopatra с Елизабет Тейлър, която иска 1 млн. долара заплата, отказва да се появи преди обяд на снимачната площадка и бави може би най-скъпия проект на FOX. Компанията се притеснила от евентуален фалит и за това се опитала да се предпази, премахвайки Монро.

Няколко седмици по-късно обаче я наемат отново, защото партньорът й на екрана отказва да играе с други актриси.

"Подписал съм договор за филм с Мерилин Монро и ако тя не участва, си тръгвам и аз“, казва Мартин. Студиото връща красавицата, всички са доволни, а снимките трябва да започнат през октомври същата година.

Но на пети август, Монро е открита мъртва в апартамента си. Актрисата е взела свръх доза, поне според официалната аутопсия. Мнозина твърдят, че е убита.

Проектът Something’s Got to Give е изоставен. Кадрите от него се появяват едва 40 години след смъртта на Мерлин и то съвсем случайно.

Само няколко дни преди да умре, красавицата дава интервю за Life Magazine, което завършва така: "Попитах я, много от приятелите й ли застанаха зад гърба й, когато FOX започна да я съди. Последва дълга тишина. Тя ме погледна с болка и просто каза “Не.“