Собственичка на домашен любимец отнесе глоба от 100 лева, защото го пуснала да се разхожда свободно без повод. Велопатрулът засякъл жената вчера сутринта в Парка на възрожденците след подаден сигнал. От Общината обясняват, че тя се държала арогатно със служителите и отказала да представи документ за самоличност. Затова се наложило да потърсят съдействието на полицията.
След намесата на полицейския патрул тя дала личната си карта и й бил съставен акт за нарушение по наредбата за притежаването и отглеждането на животни. Тъй като това й е първо нарушение, глобата ще бъде 100 лева. За всяко следващо санкцията скача на 200 лева.
Общината напомня, че със заповед на кмета Пламен Стоилов са определени забранените места за разходка на домашни любимци в Русе. Те могат да се разхождат сводобно само в обособените за целта зони в двата русенски парка. Зам.-кметът Свилен Иванов съобщи, че още тази година ще бъдат изградени две нови такива зони - едната на пл. „Дунав“, а другата в квартал „Дружба“. Това ще позволи и на хората, които живеят в тези райони на града, да има къде да пуснат кучетата си да тичат на воля. Свилен Иванов се зарича, че специалните територии ще са готови до края на май. 
Зам.-кметът коментира, че оттук нататък ще се правят периодични проверки и служителите ще бъдат безкомпромисни към нарушителите на правилата. Акциите на контрольорите ще бъдат съобразени с ранните и късни часове, в които гражданите обикновено извеждат любимците си навън, увери Свилен Иванов.
Според наредбата всеки, който разхожда куче, е длъжен да носи паспорта и регистрационната карта на животното и да ги представя за проверка. Извън обособените зони четириногите не бива да са без повод и намордник за агресивните екземпляри. Глобите ще се отнасят и когато собственикът на кучето не се погрижи да събере фекалиите му. Тази година ще бъдат доставени още специални кошчета за тях.