Нападенията срещу две джамии в Нова Зеландия, при които загинаха поне 49 души, предизвикаха ужас, отвращение и осъждане по целия свят.

Един от атентаторите, за който се смята, че е австралийски екстремист, очевидно се е подготвял за смъртоносно нападение.

“Ясно е, че сега това може да бъде описано само като терористично нападение”, каза премиерът Джакинда Ардерн, описвайки го като “един от най-мрачните дни на Нова Зеландия”.

Ето обобщение на основните международни реакции досега.

Мюсюлманите са изправени пред “масово убиване”

“С тази атака враждебността към исляма, на която светът гледа лениво и дори окуражава за известно време, надхвърли границите на индивидуалния тормоз, за да достигне нивото на масово убиване”, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

“Ако веднага не бъдат предприети мерки, новините за други катастрофи ще последват … призовавам света, и по-специално Запада, да предприеме бързи мерки,” каза той.

„Направете необходимото“

Малазийският премиер Махатхир Мохамад каза, че се надява Нова Зеландия “да арестува тези терористи и да направи необходимото според закона на страната”.

Индонезийският президент Джоко Видойо, ръководител на най-голямата мюсюлманска държава в света, заяви, че “ние категорично осъждаме подобни актове на насилие”.

Жестока, цинична атака

“Атаката срещу мирни хора, които се събират за молитва, е шокираща с жестокостта и цинизма си”, заяви руският президент Владимир Путин.

“Надявам се, че участниците ще бъдат строго наказани”, каза той в съобщение до Арден.

„Ужасяващи новини“ –

“Ужасяващи новини от Нова Зеландия презд нощта”, заяви председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск.

“Бруталната атака … никога няма да намали толерантността и благоприличието, с които Нова Зеландия е известна.”

„Болезнен акт на насилие“

Британският премиер Тереза Мей изказа най-дълбоките си съболезнования “след ужасяващата терористична атака в Крайстчърч. Мислите ми са с всички онези, които са засегнати от този отвратителен акт на насилие”.

“Расистка омраза”

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е скърбила “с новозеландците за техните съграждани, които са били нападнати и убити поради расистка омраза, докато мирно се молят в джамиите си. Ние сме заедно срещу подобни терористични актове.”

Френският президент Еманюел Макрон повтори посланието на Меркел, осъждайки “отвратителната атака” и казвайки, че Франция “се противопоставя на всякаква форма на екстремизъм”.

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че ръководеният от САЩ съюз “стои с нашия приятел и партньор Нова Зеландия в защита на нашите отворени общества и споделени ценности”.

„Фанатици искат да унищожат обществото“ –

Испанският премиер Педро Санчес каза, че мислите му са били за жертвите, семействата и правителството на Нова Зеландия след атаките от страна на “фанатици и екстремисти, които искат да унищожат нашите общества”.

Болезнени спомени“

Норвежкият министър-председател Ерна Солберг призова международната общност да се бори с всички форми на екстремизъм след атаките в Крайстчърч, които съживиха болезнените спомени за масовите убийства на Брейвик през 2011 г. в Норвегия.

“Очевидно е много тъжно. Припомня болезнени спомени от нашия собствен опит от 22 юли, най-трудния момент в следвоенния период в Норвегия.”