Заредете повечко гориво преди 1 април, тъй като заради новите изисквания към касовите апарати много бензиностанции ще останат затворени след тази дата. Това съвсем не на шега препоръчаха търговци, според които е абсолютно невъзможно крайният срок да бъде спазен. По стара българска традиция фирмите изчакват последния момент, за да предприемат необходимите действия и забавянето често е оправдано, тъй като навовъведенията се променят в 12 без 5 и дори напълно отпадат, тъй като са се оказали недобре обмислени и дори вредни.
„До този момент не съм чувал някоя бензиностанция да е обновила софтуера си според изискванията. Целият бранш се надява да бъдат направени отстъпки, особено след като Комисията за защита на конкуренцията излезе с отрицателно становище относно новите правила за касовите бележки“, каза за „Утро“ регионалният координатор на Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива Димко Александров. Според него проблемът е много по-голям за големите вериги бензиностанции, тъй като те ползват софтуер на компаниите майки, а сървърите им често са в чужбина. И по-дребните собственици на бензиностанции обаче не са се засилили да правят каквото и да е, тъй като преговорите с финансовото и икономическото министерство още текат.
Както „Утро“ писа, от 1 април се забранява отделна употреба на софтуер за продажби и касови апарати, като за търговците на горива се вкараха допълнителни изисквания, според които на касовите бележки трябва да бъде отразена и доставната цена. КЗК обаче обяви, че изискването „би могло да засегне конкурентната среда на пазарите на търговия на едро и дребно с горива, като създаде условия, които да улесняват координирането на цените“. С други думи, оповестяването на такива данни ще помогне на доставчиците да уеднаквят цените си. Без да им се налага да правят каквито и да е картелни договорки, тъй като всичко ще бъде на показ.
Според Димко Александров, подмяната на софтуера излиза между няколкостотин и няколко хиляди лева в зависимост от това с какъв продукт се работи и дали се налага ъпгрейд или не. По-големият проблем е липсата на време, тъй като ако преговорите пропаднат, за операцията ще останат броени дни. „Самата подмяна не отнема много време, това е една платка, която се сменя. Трябва обаче тия платки да ги има произведени. С тази работа в нашия регион се занимават две фирми и техните два екипа трябва да обиколят няколкостотин обекта в Русе, Разград, Силистра и Добрич“, обясни Александров.