Минути след полунощ в събота срещу неделя в центъра на Мартен лумнала в пламъци купата от слама, палети, клони и хартиени рула, която била подготвена за запалване на следващия ден в чест на Сирни Заговезни.
Запазена марка на Мартен е големият огън, който събира много хора от различни места в деня на прошката. Точно тази зрелищна традиция е била напът да пропадне заради странно посегателство, в което пръст може би имат алкохол или дрога.
Живеещи наблизо виждат около кладата да обикалят две коли - "Форд Фиеста" и "Сеат Толедо", след което от тях слизат непознати мъже и палят кладата. 
Сигнал за инцидента е подаден на тел.112 в 0.22 часа. На място пристигат два екипа от Втора пожарна служба, които хвърлят 24 тона вода, за да потушат разразилите се на 100 квадратни метра пламъци.
Това е умишлен саботаж за проваляне на традиционния за Мартен празник от злонамерени хора, които вероятно са били почерпени, за да добият кураж да запалят купата, които цяла събота подготвяхме, коментира вчера за "Утро" кметът на градчето Димо Тонев.
Още сутринта в неделя той и негови приятели се организират, струпват нова клада и празнуването на Сирни Заговезни както обикновено минава много весело - с голямо хоро и  прескачане на жаравата. След гостите около олелията е и депутатът Пламен Нунев, който според обичая иска прошка от участниците в празника.
Ще изгледаме с полицията записите от камерите в центъра и на всяка цена ще видим номерата на колите, а от тях ще станат известни и самите подпалвачи, категоричен бе кметът Тонев.