Сламени метли, нагиздени в ален сукман, бяла риза и забрадка, влязоха в ролята на традиционната Баба Зима, с която живеещите в Русе руснаци и техни български приятели се сбогуваха ритуално вчера на улица „Цар Освободител“. Руският клуб спази традицията да направи пъстро и вкусно веселие за изпращането на студовете и в очакване на пролетта. 
Рускини бяха напекли стотици палачинки - характерните руски блини. Пременени с шарени престилки, те гощаваха събралите се хора с блинчики, хапки със сельодка и сланинка, като поднасяха и чаши с водка или чай от истински самовар. Облечена с руски сарафан и пребрадена с червена кърпа на цветя, председателката на клуба Маша Станчева бойко ръководеше веселбата. Деца и младежи рецитираха стихове за Масленицата и за започващия след нея великденски пост, други прескачаха въже, трети опитваха от медените курабийки. Звучаха руски частушки, някои и с по-пиперливи текстове, характерни за обичая по изпращането на зимата, което в Русия продължава цяла седмица. 
Накрая чучелото на зимата бе подпалено - от третия опит, тъй като пременената бабичка очевидно не бе склонна веднага да си тръгне. Мъже и жени прескачаха пламъците за здраве, а след това празникът продължи с танци и почерпка.