Десетки руски граждани, които от години живеят в Русе, и техни български приятели се събраха вчера в алеите на Парка на възрожденците, за да поднесат цветя и да почетат паметта на загиналите във Втората световна война. 
По традиция Руският клуб в Русе и неговата председателка Маша Станчева бяха подготвили и обичайната дажба за редовите войници в руската армия, водила едни от най-тежките сражения във войната, обърнали нейния ход и довели до победата на 9 май в Берлин. Събралите се на Руското гробище, където са погребани починали от раните си руски войни и офицери, опитаха каша от елда, черен хляб със сланинка и руска водка „За храброст“ преди битките. Много от руските граждани бяха донесли снимки на свои близки, участвали в боевете с фашистите - фотографиите бяха подредени на табла, поставени до оградата на гробището. Шествие с червени знамена и руски национални флагове отведе хората до паметника на Альоша, където също бяха поставени цветя. 
Тази година представителите на руското Генерално консулство не участваха заедно с русенските жители в честването на 76-ата годишнина от победния край на Втората световна война, която за руснаците е Велика Отечествена. Те бяха поднесли своите венци на Руското гробище и на паметника на Альоша по-рано през деня, преди хората да се съберат. 
От областната управа на мраморните плочи на гробовете на руските военни бяха поставени 100 карамфила. А заместник-кметовете Златомира Стефанова и Димитър Недев поднесоха венец пред паметника на Альоша, също отделно от обикновените граждани. 
Това дистанциране на представителите на различните власти и на дипломатическото представителство, които вероятно биха били обяснени с противоепидемичните мерки, все пак изглежда странно. Още повече, че както вчера стана ясно, във Варна в тържествените ритуали за почит към финала на Втората световна война и руската победа са участвали лично и генералният консул Владимир Климанов, и областният управител Стоян Пасев, и други представители на официални институции.