„Путин е обладан, това не са действия на нормален човек. Аз съм рускиня, нищо, че от 38 години живея в Русе, и никога не съм вярвала, че нещата могат да стигнат дотук“. Това каза за „Утро“ директорката на Русенската художествена галерия Елена Великова. Тя обясни, че има близки в Русия, които нямат достатъчно пари и много се притесняват.  
„Как тези войници ще отидат да се бият, какво става с ковид, та в Русия пандемията изобщо не е преминала, взема толкова много жертви“, попита реторично Елена Великова и заключи: „Хората в Русия не одобряват Путин. Просто се страхуват от него!“ 
„Изобщо не можем да знаем какво се случва в момента. Светът разбира не повече от 30 процента от случващото се. Всички са жертви на руската пропагандна машина“, каза за „Утро“ известна рускиня, живееща в Русе, чиито близки живеят и работят в Русия и се противопоставят на официалната линия, доколкото е възможно.
„Изобщо не искам да заставам с името си, защото ме е страх - и тук официалните представители не спят, а бдят. Чичо ми е участвал във всички войни, знам лично какво означава ужасът и как НКВД е изнудвала хората да отиват на война. А някои от тях са се включвали, защото са вярвали, че могат да освободят света от червената комунистическа чума“, сподели за „Утро“ своята история рускинята, която от много години има собствен бизнес в Русе.