Престъпна група от четирима, сред които и бивш нотариус, е задържана за имотни измами на територията на Столичната община. 

Бандата е заловена след разследване на СДВР и спецпрокуратурата. Полицаи били по следите на уличените от 7-8 месеца, когато срещу тях постъпил сигнал в СДВР, съобщи Георги Хаджиев, директор на полицията в София.

Жертви на имотните измамници основно били самотно живеещи хора или психично болни. Машинациите ставали по няколко схеми. Една от тях била чрез подпис на празни листи или пълномощни, с които жертвите да бъдат представлявани пред нотариус. В други случаи задържаните заблуждавали нотариус при сделки като набирали свидетели, които да удостоверят, че разследваните владеели повече от 10 години имота. 

Третата схема била със саморъчни написани завещания. За да прикрият престъпленията, обвинените прехвърляли откраднатите апартаменти на свои близки, роднини или фирми.

Засега се предполага, че стойността на 23-те имота е над 300 хил. лева. Шефът на СДВР каза, че колегите му се успели да предотвратят 9 имотни измами на групата. И посочи, че всички задържани са "сериозен крими контингент", т.е. стари познайници на полицията още от времето, когато Хаджиев е бил оперативен работник. 

От прокуратурата заявиха, че след претърсвания и изземвания у задържаните са открили много доказателства - нотариални актове, пълномощни и др. документи, които ще им бъдат в ползва за доказване на престъпленията. Предстои днес четиримата задържани да бъдат изправени пред спецсъда, за да им бъде поискан постоянен арест.