Samsung и Huawei станаха свидетели на това как техният конкурент Apple пръв започна да продава смартфони на масовия пазар за по 1000 долара, а след това пусна модели на почти двойно по-скъпа цена, пише Bloomberg в свой анализ. 

Apple постави началото на тенденцията през 2017 г. с юбилейния си iPhone X. Година по-късно лансира неговите наследници – XS и XS Max, чиято цена достигна близо 1500 долара (а на някои места по света и повече, заради котировките на щатския долар и вносните такси). 

Миналата седмица Samsung и Huawei вдигнаха залога. С разлика от броени дни един след друг те представиха дългоочакваните си огъващи се смартфони. Базовата цента на южнокорейския Galaxy Fold е 1 980 долара, а тази на китайския Mate X – 2 600 долара. Това прави тези устройства най-скъпите телефони досега, ако изключим лимитираните бижу-версии като Vertu, които достигат до 10 000 долара. 

Подемайки стратегията на Apple, двата производителя се надяват да привлекат повече приходи в брой от продажбата на единица продукция. Цената на някои от телефоните надхвърлят дори това, което много хора биха платили за лаптоп. Този ход обаче навреди на Apple, която съобщи за 15% по-малко приходи за първото фискално тримесечие на миналата година. 

Търсенето на новите модели на Samsung и Huawei ще зависи от това дали феноменът огъващи се телефони ще се окаже следващата вълна на мобилния пазар, или само нетрайна прищявка. 

Все пак тези цени вероятно ще паднат с времето. Анализаторът Брайън Ма от IDC дава пример с преносимите компютри, които също в началото са били много по-скъпи, докато постепенно са станали по-достъпни. 

Главният изпълнителен директор на Samsung Ричард Ю определи Huawei Mate X като „много скъп“. Междувременно обаче трябва да се каже, че южнокорейският производител повиши цената и на новата си Galaxy S10 линията. Моделът S10+ например ще се продава между 1 000  и 1 600 долара, а 5G версията по всяка вероятност ще е още по-скъпа. 

Ако изключим огъващите се смартфони от картинката, впечатление прави, че средната продажна цена на обикновените расте. През четвъртото тримесечие на 2018 г. тя е била 575 долара, а година по-рано – 542 долара, сочи докладът на IDC. 

Връщайки се на първопроходника на тази стратегия – Apple, първоначално изглеждаше, че планът сработва. След пускането на iPhone X компанията отчете рекордни продажби през първото фискално тримесечие на 2018 г. По-късно през годината обаче търсенето започна да отслабва, особено в Китай, където пазарът е залят от конкурентни устройства със сходни технологии, но значително по-евтини. 

Забавянето на продажбите на iPhone накара Apple да мисли за разнообразни промоции, за да компенсира високите цени. Главният оперативен директор Джеф Уилямс заяви, че неговата компания е „много добре запозната“ със загрижеността си относно ценообразуването на продуктите си. Той настоя, че Apple не иска да е „елитарна“, а да е равнопоставена на останалите.