Съвсем случайно, самолет  Boeing 787-9 Dreamliner разви скорост от 1285 км/ч и за няколко минути се движи по-бързо от звука.

Машината, собственост на  Virgin Atlantic, фирмата, която иска да пусне свръхзвуков самолет и да осъществява пътувания в Космоса, летяла от Лос Анджелис към Лондон.

На височина от около 11 километра над Пенсилвания, Боингът попаднал във височинно струйно течение, което увеличило скоростта му на 1285 км/ч. На тази височина, скоростта на разпространение на звука е 1062 км/ч, което значи, че машината е прескочила звуковата бариера.

Максималната скорост на Boeing 787-9 Dreamliner е 902 км/ч, но производителят на самолетите не може да каже, дали скоростта, която е развил е рекорд за този модел, тъй като често машините попадат в подобни въздушни течения.

Ускорението траело едва няколко минути, за това полетът пристигнал едва с 48 минути по-рано от времето по график. А пилотът  Питър Джеймс веднага се похвали в Twitter, че никога в 25-годишната си кариера на пилот не е срещал такъв попътен вятър.