Русенският кабелен оператор "Нетуоркс България"  е подал сигнал към Главна дирекция за борба с организираната престъпност /ГДБОП/, отдел "Киберсигурност", за продължаващите хакерски атаки към нейни клиенти, които получават фалшиви съобщения от името на компанията. Както "Утро" писа, много потребители на интернет от "Нетуоркс" са получили на мобилното си устройство съобщение, че са избрани да участват в томбола за Apple iPhone X или Samsung Galaxy S9. По този начин хакерите се опитват да се доберат до личните данни на по-доверчивите клиенти, които да изтъргуват по-късно, или да ги накарат да кликнат на безброй сайтове, от което да припечелят по няколко цента.
Злосторниците стават все по-изобретателни, създават се все по-умело фалшиви профили, фалшиви публикации и мнения. За повече убедителност те са вмъкнали в новината и коментари на различни хора, които уж са получили подаръци.
Вирусът разпознава името на доставчика на интернет услуги и го използва неправомерно. "Нетуоркс България" не организира подобна игра, никакви телефони или каквито и да било устройства не са раздавани чрез жребий на случаен принцип. Игрите на "Нетуоркс" се обявяват на официалните страници и канали на компанията и за тях има подробна информация, правила за участие и срокове. Искрено съжаляваме за разочарованието, което е предизвикала настоящата публикация у някои от вас. Това, което можем да направим, е да ви информираме подробно как да се предпазвате от измами и зловреден софтуер", заявяват от "Нетуоркс".
Русенският телеком съветва клиентите си също да подават сигнали към дирекция cybercrime.bg на адрес: https://www.gdbop.bg/bg/cyber. И дава съвети за какво да внимават, когато получат подобни съобщения:
1. Обърнете внимание на изказа и пунктуацията - те трябва да са правилни и ясни (в случая месецът и денят от седмицата са на руски език)!
2. Проверете изписването на домейна (адреса) на сайта, който реално ви изпраща съобщението - тук това е неизвестен сайт, който няма нищо общо с нашата компания!
3. Винаги проверявайте дали има официална контактна информация - телефон, мейл, вайбър или друг начин за легитимна комуникация с компанията.
4. Не на последно място - бъдете нащрек за големи награди, които се получават без всякакви условия!