Нова благотворителна кауза за февруари, в която клиентите на „Нетуоркс България“ могат да дарят Netpoints, обяви русенският доставчик на кабелна телевизия и интернет. Събраните средства ще отидат за братчетата Калоян (5 г.) и Симеон (8 г.), които страдат от тежко генетично заболяване - ранна малкомозъчна атаксия, причинена от мутация на един от гените. Заболяването води до нарушения в говора, двигателните умения, съпроводено е с тремор на ръцете, но интелектуалното развитие е запазено.
Със средства от кампанията „Българската Коледа“ и от дарители от Русе е направено генетично изследване на братчетата, за да се установи точно в кой ген е станала „грешката“. Семейството се е свързало с проф. Ердал Кардайоз от клиниката LIV HOSPITAL в Истанбул, който дал надежда, че състоянието на децата ще се подобри чрез лечение със стволови клетки. Терапията обаче е изключително скъпа. Само шест вливания, колкото трябва да се направят на всяко дете, струват 48 000 долара.
Тъй като състоянието на Калоян е по-тежко, а парите не могат да се съберат толкова бързо и за двамата, лечението започва най-напред при него. Извършени са му две вливания - през октомври и ноември м.г. Събрани са пари и за следващите две, за които вече има насрочени дати. По думите на близките, има видимо подобрение в състоянието на детето. Необходими са обаче за големия Симеон 48 000 долара за шестте вливки (всяко по $8000), а за малкия 16 000 долара за последните две вливки.
Към момента за набавяне остават 40 000 долара за Симеон и 12 000 долара за Калоян.