Д-р Деница Стоянова е от Плевен. Завършва Медицинския университет в родния си град през 2005 година, след което работи известно време като медицински представител на фармацевтична фирма. В този период специализира „Физиотерапия и рехабилитация“. Специалност взема през 2013 година и започва работа в лечебни заведения „Медика“.

- Д-р Стоянова, една от тревогите на някои родители на малки деца е, че малчуганите системно се изпускат по малка нужда. Как медицината определя детското нощно напикаване?   
- Нощното напикаване е общо състояние при децата, което засяга повече момчетата, отколкото момичетата. Изпускането по малка нужда се среща при 30% от децата на възраст около 4 годинки, в 10% при 6-годишните хлапета и пада до 1% при тийнейджърите на 18-годишна възраст. Въпреки че децата се усъвършенстват да контролират пикочния си мехур с различни темпове, повечето момчета успяват да го контролират през деня и нощта от 6-годишна възраст нагоре, а повечето момичета след навършване на 5 години. Когато едно дете е пораснало достатъчно, за да има контрол над пикочния си мехур, но уринира случайно, докато спи, това се нарича нощно напикаване.
- Кои са причините за това състояние?
- Има два основни типа нощно напикаване - първично и вторично. Първият тип е състояние, при което детето все още мокри леглото след навършване на 5-6 годинки. Това често е наследствено състояние. Вторичният тип се получва, когато едно дете, което е спряло нощното напикаване в продължение на 6 месеца, започне отново да го прави вследствие на емоционален стрес или заболяване.
Причините за първичния тип са забавяне на контрола над пикочния мехур, може да са генетични, тоест деца на родители, които също са се напикавали в детската си възраст, както и дълбок сън, който притъпява сигналите за уриниране и децата се изпускат.
Възможни са и редки по вид причини като проблеми с антидиуретичния хормон, който кара тялото да задържа вода. Обикновено нивата му се повишават през нощта. Децата, които се напикават нощем, не произвеждат достатъчно от този хормон, което води до производство на голямо количество урина, водещо до напикаване.
Друга причина може да бъде незначително увреждане на нервите, което намалява способността на детето да усети пълния пикочен мехур и се изпуска. Важно е да уточня, че често родителите свързват нощното напикаване с емоционален стрес на децата им, но научните доказателства в подкрепа на това твърдение са малко. В интерес на истината обаче нощното напикаване води до чувство на срам и понижава самочувствието на подрастващите. Много деца с подобен проблем се срамуват и страхуват да спят в къщата на приятел, за да не се изложат, което ги потиска и отблъсква от другарчетата им. Те не могат да отидат и на организирани екскурзии със съучениците си и така се затварят в себе си.
- А какви са причините за вторичното нощно напикаване?
- Ето тук вече можем да говорим за емоционален стрес като раждане на брат или сестра, както и загуба на близък и не на последно място семейни раздори, които децата често преживяват доста болезнено. Причина за вторичното нощно напикаване може да бъде инфекция на пикочните пътища или получаване на захарен диабет.
- Кои са симптомите, които трябва да подскажат на родителите, че нощното изпускане по малка нужда вече е проблем?
- За спящите деца, които са достатъчно големи, за да контролират своите нужди, симптомите са редовно намокряне на чаршафите и дюшека в леглото. Тогава някои малчугани започват да плачат и така предупреждават родителите си. Те обаче не трябва да се карат на децата си, а да ги успокояват, защото могат да въздействат негативно на психиката им.
- Има ли превенция на това състояние и какво е лечението?
- По принцип деца на възраст под 5-6 години не се лекуват от нощно напикаване, защото в повечето случаи те превъзмогват проблема.
Ако това обаче не стане в годините, родителите трябва да знаят, че нощното напикаване е доста разпространено при децата до 5-6-годишна възраст. За целта майките и татковците не трябва да смятат, че това е нещо необичайно за децата им, а да им обяснят, че нощното напикаване е нещо нормално и няма защо да се чувстват виновни за това. Обвиняването на малчуганите, че са пикльовци, макар и на майтап, ги обижда и те изпадат в паника. До емоционални проблеми може да доведе и ядосването на родителите от нощното напикаване на децата им, затова те трябва да ги успокояват, че то е станало случайно и няма да се повтори.
Моите съвети са да не се дават много течности, шоколад и топла напитка на децата преди лягане. Да им се напомня да посетят тоалетната преди сън, като в банята и тоалетната да има нощна светлина, за да не ги е страх.
Лечението на това състояние в домашни условия включва аларма за събуждане чрез будилник или мобилен телефон, както и лекарства, предписани от лекар специалист.
Във физиотерапията на Университетска болница „Медика Русе“ ние използваме за лечение радар и електростимулации на пикочния мехур. Ефективна е и лазеракопунктурата и рефлексотерапията. Лечението се осъществява след преглед от лекар физиотерапевт, който изготвя съответната лечебна програма.
- Спрете се по-подробно на тези методи.
- В зависимост от възрастта на детето, което се напикава, правим преглед и използваме методи за стимулиране на мускулите на пикочния мехур като електростимулация или интерферентен ток. Целта е да ги стимулираме до такава степен, че те да могат да реагират при напълване на пикочния мехур. По принцип напикаването не е заболяване до 4-5-годишна възраст, но родителите трябва да се притесняват, ако детето им продължи да се изпуска по малко нужда след тази възраст. 
По-съвременни методи са рефлексотерапията, което е акупунктура, комбинирана с лазер, тоест прилагаме лазер лечение в акупунктурни точки. Използват се и китайски методи на лечение, които засега не се прилагат в „Медика“, но имаме колеги, които са на обучение, и в скоро време и тази услуга ще се предлага в нашата физиотерапия.
Гимнастиката също е метод за лечение на нощното напикаване, защото тя засилва мускулите на тазовото дъно. Това е много специфично и се прави само при нас.
Важно е да уточня, че нетрадиционните методи като рефлексотерапия и аурикулотерапия /лечение по точките по ушната мида/ са извън здравна каса. За всички останали методи важат направленията от лекар. 
- А когато напикаването е вследствие на страх, какви методи се прилагат?
- Това е специфично състояние, получено вследствие на попадане в стресови невротични ситуации. Обикновено невролози или психиатри изписват на тези пациенти успокояващи лекарства, а ние им помагаме с други методи. Трябва да се знае, че напикаването не е болест, а състояние и ние се справяме с него, като установим причината.
- На какво се дължи изпускането по малка нужда при възрастни хора?
- Най-вече на различни заболявания на пикочо-половата или нервната система. Причина могат да бъдат още гинекологични проблеми при жените или урологични при мъжете. Най-общо казано основна причина за напикаването при възрастните е отслабване на мускулатурата им. Като дойдат при нас, тези пациенти носят диагнози от специалисти и ние назначаваме такива процедури, които са спрямо конкретния случай, но всичко е строго индивидуално.