След дълга и обстойна дискусия със становища, препоръки, предложения, риторични въпроси, на моменти нажежени страсти и обвинения в спекулации беше приет последният бюджет на община Русе за този мандат. На извънредната вчерашна сесия, която продължи около три часа, най-важният финансов документ беше гласуван с 37 гласа "за", 9 "против" и 3 "въздържал се". Така тази година общината ще харчи 138 045 361 лева, което е с близо 4 млн. лв. повече в сравнение с предходната. 
Нито едно от предложенията, направени по време на обсъждането, не беше прието. Дискусията започна с исканията на групата съветници от БСП, които те представиха на пресконференция ден преди сесията - за подпомагане на образовани семейства при раждане на дете, за намаляване на таксите за детски градини и ясли, безплатен транспорт за учениците до 16 г., ваучери за абитуриенти за посещения на спектакли и др. Шефката на общинската дирекция "Финансово-стопански дейности" Емилия Пенева, която подробно представи рамката на бюджета, отбеляза, че предложенията на БСП са неаргументирани, необосновани, нереалистични, нямат обективен характер и няма посочен реалистичен приходоизточник.
Всъщност по-голяма част от изказванията на съветниците вчера бяха по-скоро препоръки и мнения, а не конкретни предложения, които да бъдат ясно остойностени във финансово изражение. В тази връзка, след като дискусията по бюджета приключи, общинският съветник от ГЕРБ Бедрос Пехливанян отбеляза, че по време на обсъждането на най-важния финансов документ не е имало никакви цифри, нито предложения откъде да се вземат средства и къде да отидат, и предложи преди основната сесия да има извънредна с общи приказки и жълти новини. 
А иначе проблемите с транспорта, екологията и ремонтите отново бяха основни теми, като традиционно бяха повдигнати от общинските съветници от групата на БСП и "Патриотите, ВМРО". 
Общината е много близко до закупуването на нови тролеи, като се очаква за празника на града те да тръгнат по улиците. В два града е извършен оглед на подвижния състав за нуждите на градския транспорт, които са в отлично техническо състояние и много скоро ще има развитие, каза кметът Пламен Стоилов, като подчерта, че въпросът с транспорта е приоритетен. Той допълни, че се работи и в направлението с автобусите и се очаква там да има развитие до края на годината, като не пожела да разкрива подробности. 
Що се отнася до изключително чувствителната за русенци тема с чистотата на въздуха, кметът посочи, че в момента се прави регистър на всички домакинства и етажни собствености с пушещи комини и които горят битови и течни горива. Пилотно през есента ще се приложат комплексни мерки в квартала с най-голямо замърсяване, като вероятно това ще е район с ниско застрояване, където има предимно къщи. Там ще бъдат поставени филтри на комините за сметка на общината и ще бъдат подменени горивни системи, обясни Стоилов. Проведени са и разговори с "Овергаз", а те гарантират разширяване на мрежата към кварталите "Чародейка-юг", "Дружба 2" и ДЗС, като темата е обсъдена и с "Топлофикация". 
Екологията е изключителен приоритет, но пари няма да се пестят, а ще се харчат разумно, за да има ефект. До месец ще заработят и информационните табла, които в реално време ще показват качеството на въздуха. В момента върви актуализацията на програмата, като вземаме от най-добрите практики по модел на Виена от 2003 г., където според анализи има 60% подобряване на качеството на въздуха, каза кметът. Наред с това по програма "Лайф" ще се закупят две станции за измерване на фините прахови частици. 
Общината няма да изтегли жалбата си срещу разпределението на парите по оперативна програма "Околна среда". От пари за екология има нужда навсякъде и не може да избереш само 7 града, които да получат средства. Пращат ми емисари, но няма да оттегля жалбата. Проблемът с въздуха е изключително болезнена тема. Точно ние няма да сме поколението, което ще допусне крачка назад, категоричен беше Стоилов. 
Ремонтите и особено пренареждането на плочките по централните тротоари разгорещиха стастите в общинския съвет. 
Психично болни да бяха редили плочките, щяха да ги подредят по-добре, каза Иво Пазарджиев от "Патриотите, ВМРО", като отбеляза, че едни и същи фирми разпределят работата на подизпълнители. 
За пореден път кметът подчерта, че тротоарите са строителна площадка, но няма да има приет обект, където ремонтът е некачествен, като ще се налагат и санкции. Той обясни, че разместените плочки и повторните ремонти са в резултат на това, че фирмата не е разчела дейностите и времето като атмосферни условия. 
Нося много критика, тя сверява часовника, но нека е градивна. Аз работя екипно, няма безгрешни хора, но важното е, че вървим напред, каза още Стоилов. 
Не липваха и похвали към администрацията за рекордния бюджет, който след 3-часовата дискусия беше приет с ръкопляскания.