Нивото на демокрация в страните от Западните Балкани бележи сериозен спад. В региона доминират „частично свободни“ страни, като най-голямо е отстъплението в Сърбия. Там президентът Александър Вучич продължава да консолидира властта около себе си и своята клика, което подрива законността и конституционния ред. Това се казва в годишния доклад на неправителствената организация „Фрийдъм хаус“ за състоянието на демокрацията в света.

Нивата на свобода и демокрация в света непрекъснато се влошават от 2006 г. През 2018 г. за 13-ти път правозащитниците са регистрирали отрицателна тенденция в сферата на политическите права и гражданските свободи. В 68 страни по света е регистрирано намаляване на нивото на свобода и само в 50 – неговият ръст, се казва в доклада на „Фрийдъм хаус“.

За целия 13-годишен период от 2006 г. ситуацията с политическите права и гражданските свободи се е влошила в 116 държави и подобрила – едва в 63.

86 свободни и 59 „частично свободни“ страни

Като свободни са посочени 86 държави от общо 195, които са включени в класацията. Сред тях са всички страни от Западна Европа и по-голямата част от държавите в Централна Европа, Прибалтика, Северна и Южна Америка, а също така Тунис, Гана, Бенин, Монголия и Индия.

За „частично свободни“ са обявени 59 държави. Сред тях са бившите съветски република, като Украйна, Молдова, Грузия, Армения и Киргизия. Освен това в списъка са включени Унгария, Сърбия, Босна и Херцеговина, Албания, Република Северна Македония, а също така Мексико, Колумбия, Еквадор, Индонезия, Мали и Нигер. Освен това присъединеният към Русия Крим се оценява като отделна територия и получава статут „несвободна“.

50 несвободни и „най-свободни“ страни

Като несвободни са посочени 50 държави, сред които Китай, Русия, Беларус, Казахстан, Таджикистан, Узбекистан, Туркмения, Египет и много други страни от Азия и Африка, а също така Венецуела, Куба и Никарагуа.

При това три постсъветски републики влизат в списъка на 13 „най-лоши от най-лоши“ държави, получавайки най-ниските точки за ситуацията с политическите права и гражданските свободи. Това са: Туркмения с 2 точки и оценка „петролна клептокрация“, Таджикистан – „семейна клептокрация“ и Узбекистан – „затворена полицейска държава“. На последно място е Сирия с 0 точка. Компания й правят Еритрея, Южен Судан, КНДР, Екваториална Гвинея, Саудитска Арабия, Судан, Сомалия, Либия и ЦАР.

Според оценката на правозащитниците 39% от 7,6 милиарда души на планетата живеят в несвободни страни, 24% - в „частично свободни“ и още 37% – в несвободни.

Главните противници на свободата

„Фрийдъм хаус“ смята, че главните противници на свободата и демокрацията по света са Китай и Русия. Според тях правителствата в Москва и Пекин преследват дисидентите в своите страни и не допускат плурализъм на мненията, за да запазят властта си. Освен това, Кремъл е обвинен, че преднамерено разрушава демокрацията в другите страни, осъществявайки кампания за дезинформация в ЕС и САЩ, съобщава Дойче Веле, позовавайки се на доклада. В него „Фрийдъм хаус“ отбелязва предполагаемата руска намеса в изборите за американски президент през ноември 2016 г.