Твърдото предложение Лаура Кодруца Кьовеши да бъде първата опция за ръководството на Европейската прокуратура не е просто едно банално решение и казва повече от това, че бившата шефка на Националната дирекция за борба с корупцията е преминала безпроблемно предшестващите етапи на тази номинация. Това е послание, изпратено до министъра на правосъдието Тудорел Тоадер и до правителството в Букурещ, което твърди, че в името на ЕС компрометира демократичните ценности.

Европейските форуми - от Европейската комисия до ГРЕКО и Венецианската комисия - постоянно критикуваха през последните години злоупотребите на властта в Букурещ, както по отношение на стратегиите за превземане на правосъдните институции или най-малкото опорочаването им, така и по отношение на правителствелствената политика за всяване на страх и омраза, чрез пропаганда или дори чрез насилие, както се видя на протеста на 10 август.

Макар че често се прави сравнение между Букурещ, Будапеща и Варшава, в случая на последните Европейският съюз запази дипломатическия дискурс без да легитимира, разбира се, антилиберализма. Властите в Букурещ обаче преминаха всички граници на толерантността на ЕС. Вярно, че ЕС е една прагматична конструкция, предстоят доста важни избори, в които центровете на политическата тежест ще се реорганизират заедно с Брекзита, но нищо не може да оправдае една политическа власт, чийто залог е спасяването на една псевдомафиотска група, съставена около (лидера на Социалдемократическата партия) Ливиу Драгня.

Една държава, в която едно лице с присъда по наказателно дело - Дариус Вълков - се занимава с финансите на страната, не може да бъде възприемана като равонопоставен партньор в диалога.

В момента, в който премиерът Виорика Дънчила получи политическа заповед да предизвика европейските лидери на пленарното заседание на Европейския парламент в Страсбург, на което Румъния пое ротационното председателство на Съвета на ЕС, европейският форум излезе на бойния фронт.

А правителството Драгня/Дънчила продължи. От името на председателството на ЕС румънската държава прие да лобира за преместване на европейските посолства от Тел Авив в Ерусалим, при условие че т.нар. двудържавно решение не подлежи на преговори за ЕС. Това е унизително, като се има предвид, че дори (премиерът на Израел Бенямин) Нетаняху не очакваше Румъния да има някаква роля във външнополитическите решения на ЕС.

Достатъчно щеше да бъде Лаура Кодруца Кьовеши да беше останала във финалния етап на вота за ръководител на Европейската прокуратура. ЕС обаче реши, в пълно съответствие с всички позиции, изразявани през последните две години спрямо политическата власт на режима Драгня, да унищожи Тудорел Тоадер като специалист по право, който все още дръзва да се представя като член на Венецианската комисия, и да смаже арогантността на Виорика Дънчила, когато говори за румънско председателство на Съвета на ЕС.

От името на Румъния Дънчила, Тоадер, (външният министър Теодор) Мелешкану, пропуснаха един исторически момент за една страна, за която европейският път беше стремеж още от създаването й.

Министърът на правосъдието вече съобщи, че ще отправи възражение срещу ЕС и ще изпрати решението на Конституционния съд за отстраняването на Лаура Кодруца Кьовеши до министрите на правосъдието на всички страни от ЕС. Решение, с което, заедно с отказващия да се бори президент Клаус Йоханис, успя да изопачи дейността на Националната дирекция за борба с корупцията. Ето че сега политическата власт в Букурещ използва мунициите си срещу един румънски специалист, който е първата опция за една важна европейска длъжност.

Това не е първи случай, когато Европа защитава един румънец пред една неограничена власт. Междувпрочем, след 10 август европейските институции обявиха, че няма да бъркат обществото с една злоупотребяваща политическа класа.