Детска градина "Здравец" в град Глоджево, Ветовско, стана за пореден път заложник на лични и политически интриги. Община Ветово е известна със скандалите си, които продължават вече четвърта година, след като кметът Георги Георгиев и съперникът му в местните избори д-р Мехмед Мехмед, който в момента е председател на Общинския съвет, се съдиха за кметския стол и влязоха в безкомпромисна война. В същото време личен конфликт между една от майките в градината и работеща там сестра доведе до обвинения в насилие към децата и прекратяване на дейността на яслената група.
Каква е предисторията? Преди година майка постави нелегално записващо устройство на детето си и след 8-часов запис обвини персонала в яслата, че упражнява тормоз над децата. Записът беше на турски, а в него обидите, които се чуват, са към едно от децата, наречено "пръч". Чува се и подозрителен шум, който според майката е от удари, но проверките, извършени от различни институции, не доказват упражнено насилие над малчуганите. Четирите жени от яслата напускат по собствено желание и в продължение на три месеца яслена група в градината няма поради липса на персонал.
Година по-късно, когато нещата изглеждат поуспокоени, Фейсбук активисти разпалват отново напрежението. Макар да няма жалби от родители, в публичното пространство бе оповестено, че обвинените в тормоз служителки са върнати на работа. Сигналът е подаден до майка, която не е съгласна с този факт, макар че детето й вече не е в яслата. Тя обаче не го прави сама, а използва активистка от София или Кюстендил /не е ясно от профила й в социалните мрежи/, която да разбуни духовете. Създават се и настроения срещу директорката на градината Рефие Ралева, която се назначава от общинския кмет Георги Георгиев, а кметът на Глоджево Адем Хаджимемишев, публично, макар и доста уклончиво, заявява, че не е съгласен с нейното решение да се върнат старите кадри. Малката подробност е, че той е от политическата партия, която е върл противник на общинския кмет.
Потърсихме различните гледни точки по проблема, но се оказа, че трудно се намира недоволен родител - освен направилите записа преди година. Въпросната майка твърди, че останалите се страхуват, но никой не се е оплакал официално или неофициално, дори на кмета, че има проблем в градината. Единственото, което той сподели по темата е, че е имало коментари сред населението, че тези жени не трябва да се връщат на работа и той лично не би ги върнал. Но признава, че няма жалби.
На практика в градината отново са върнати само три от четирите напуснали. През трите месеца, когато няма ясла, са търсени кадри от Бюрото по труда, но без резултат. Извикана е сестра, която обаче предпочита да работи в Англия, вместо да остава в Глоджево. Родителите пък са притеснени, че яслената група е закрита, те са на работа и няма кой да им гледа децата. На родителска среща, в присъствието и на кмета на Глоджево, е взето решение да бъде върната една от сестрите. Против са само няколко майки, участнички в историята със записа, но мнозинството надделява. Впоследствие кабинетната сестра, която отговаря за градината, се пенсионира, и общинският кмет назначава на нейно място друга от напусналите. Върната е и третата от обвинените жени, след като назначената преди това на изпитателен срок е освободена. Освен че не са се разбирали с директорката, е установено, че изнася одеяла от градината, за да "ги пере у дома си", по нейните думи.
"Не виждам тези жени защо да не продължават да работят, защото те всъщност никой не установи, че са виновни за нещо. Нали всеки е невинен до доказване на противното. А няма и кадри", казва пред Русе Медиа директорката на градината Рефие Ралева. И смята, че докато не се реши личният конфликт между едната от сестрите и въпросната недоволна майка, напрежението ще остане. Ралева не отрича, че записът отпреди година е на турски и е съдържал обидна дума към дете. Само че точно тази служителка, която се е отнесла грубо, не е върната на работа. Тя подчерта изрично, че в Глоджево децата са билингва - майчиният им език е турски, а особено в яслената група, на 2-3 години, те невинаги разбират какво им се казва на български. Въпреки това е предупредила изрично персонала да говори само на български. Но много често самите родители, когато си вземат или водят децата, разговарят със сестрите и възпитателките на турски - нещо нормално за град, където населението е почти изцяло от турски етнос. Истината е, че е трудно да се очаква в едно малко населено място, с турско население, да се говори на висок стил и литературен български.
В същото време родители от Глоджево споделят, че са доволни от грижите, които се полагат за децата им и нямат поводи за притеснение.