ДНКСК излезе със становище след проверката по Южното Черноморие

Строителството на ваканционни селища на къмпинг "Арапя" и на "Алепу" не е незаконно, но има отклонения по ЗУТ, които трябва да бъдат изчистени, а фирмите по строителния контрол и надзор ще бъдат глобени. Това е обобщеното заключение след проверките на ДНСК в общините Царево и Созопол, съобщи в Бургас шефът на дирекцията Иван Несторов. Миналата седмица той бе пратен по морето по заръка на Бойко Борисов след като гръмнаха скандалите с бетона край плажовете по Южното Черноморие.

Нарушенията на "Арапя" били свързани с довеждащия път до започналия строеж на 23 вили, за който не били проведени отчуждителни и обезвъзмездяващи процедури на собствениците по трасето. Затова РДНСК ще иска от кмета на Царево Георги Лапчев временно да спре строителството, тъй като се водел 4 и 5-та категория и правомощията били негови. В общината имало проектна документация за пътя, но бил без разрешително за строеж, както и канализацията под него. Липсвал и план за обезпечаване на обект с ток, вода и накал, пропуски били засечени и по обезопасяване на строителната площадка. В първия план на инвеститора до РИОСВ било посочено, че в с селището ще се строи една сграда, а после станали 23, за което няма съгласие от екоминистерството колко дървета ще бъдат премахнати.

На Алепу пък пък ще се иска преработване на разрешителното за строеж, което да разграничи обекта на две части. Според Несторов първо трябвало да се изгради брегоукрепващото съоръжение, а после да се строи ваканционното селище от 3 сгради, вместо да се правят едновременно. Подпорната стена на свалището се водела обект от 1 категория и изграждането й трябвало да се обвърже със срок и приемо-предавателен протокол, което било пропуск на главния архитект на община Созопол. Затова ДНСК ще иска от кмета на Созопол Панайот Рейзи да отстрани пропуските.

Несторов предупреди, че фирмите по строителния надзор и контрол ще бъдат санкционирани затова че са ги допуснали на двата обекта. За Арапя това са "Стройконсулт Бургас", а за Алепу "Костов и синове".

Глобите достигали до 100 хил. лв., но при определяне на размера им строителната дирекция се съобразявала с възможностите на фирмите дали могат да ги платят.

Междувременно се разбра, че засега на Корал няма да се строи въпреки решението на ВАС от 10 януари, допускащо изграждане на ваканционен комплекс на 45 дка зад природосъобразния плаж. Проектът е на "Прайм пропърти БГ" на известния хотелиер Сава Чоролеев.

Според шефката на бургаската РИОСВ инж. Тонка Атанасова становището на върховните магистрати не отменяло друго становище на ВАС, потвърждаващо заповед от 2014 г. на тогавашния екоминистър да не се разрешава строителство на Корал. За да се строи зад плажа трябвало да минат процедури по оценка за екологична съвместимост, но досега нито една фирма с имоти зад пясъка и с инвестиционни намерения не е поискала от РИОСВ да бъдат задвижени, каза Атанасова.

Това не е забрана за строителството, но при това положение всички фирми с терени на Корал не могат да започнат да строят, ако не минат процедурите по Закона за биологичното разнообразие.. Сред тях е и испанският гигант "Иберодрола", който има най-голям парцел зад пясъчната ивица.