Очаква се предметите да бъдат в България в петък

82 хиляди лева (заедно с 25 % тръжна такса) е платила българската държава за портрета на Александър I Батенберг и 3 сребърни подноса, които князът е получил по време на пристигането си в България от възторжените посрещачи.

Това е първото участие в подобен търг за български исторически ценности, съобщи министърът на културата Боил Банов при връщането си от Виена.

Вчера там аукционната къща "Доротеум" обяви търг за вещи от наследството на Батенберг I. Те за първи път се появяват в публичното пространство. "Нашият конкретен интерес е бил точно към споменатите 4 предмета, защото те са с най-голяма историческа стойност. Емоцията беше невероятна, когато видяхме този портрет, на който Батенберг е нарисуван с правилна форма и калпак, поставен във великолепна рамка", сподели министър Банов, който лично е наблюдавал търга и наддавал в залата.

На търга са се явили около 100 човека, но е имало и много наддавания по телефона. 

Участието на българската държава до последния момент е било пазена в тайна, за да не скочат рязко цените на предметите, от които сме се интересували.

Срещу нас е имало едно наддаване по телефона, но след купуването на втория поднос, цената на третия вече се е вдигнала с 2 хил. евро, явно заради проявения от купувач интерес.

Най-вероятно подносите ще бъдат предадени на Националния исторически музей, откъдето е дошла и справката за най-ценните предмети в аукциона. В момента те ще бъдат разгледани от реставратор, опаковани и се очаква да пристигнат в България в петък.

Министър Боил Банов е много благодарен на министъра на финансите Владислав Горанов и на мин.-председателя за оказаното съдействие, защото, както казва той: "Само държава, която цени миналото си, има и бъдеще".

Все още не е решено къде ще бъде изложен портретът на Батенберг, но най-вероятно първото му публично показване ще бъде в изложба за Фердинанд, която се подготвя от Националната галерия.