Факултетът по психология на Харвардския университет е създал нова лаборатория, за да изучава музиката. Това със сигурност ще доведе до интересни изследвания и изводи в бъдеще, но първият продукт на учените вече е факт.

Т.нар. „Музикална лаборатория“ на университета е създала нова онлайн платформа, която позволява на широката общественост да участва в различни музикални тестове и така да помага в изследванията на учените, пише The Verge.

В момента на сайта има общо четири теста, които всеки може да направи, за да бъде оценен доколко добре разбира музиката. Най-интересният от тях е този доколко добре чуваме различните тонове. При този тест се чува поредица от тонове, а слушателят възможно най-бързо трябва да отговори дали следващият тон е по-висок или по-нисък от предишния.

Вторият тест кара слушателя да чуе част от непозната песен, след което да отговори за какво би могла да се използва тази песен. Третият тест кара респондента да отгатне от кого се слуша дадена песен – възрастен или бебе? Четвъртият тест пуска синтезирани версии на песни, след което кара слушателя да отгатне каква би била целта на песента. След това се пуска оригиналния вариант и се оценява колко близо е бил човек до правилния отговор.