Схемите за обвързана подкрепа за зеленчуци се превърнаха в приятна хапка за редица земеделски производители, често наричани чертожници. След като преминахме през свръхпроизводство на тикви, сега стигнахме до свръхдеклариране на картофи, като масово се сее т.нар. свински картоф. Това показва анализ на fermer.bg.
През 2016 г. България произведе рекордно количество тикви, задминавайки Испания, Франция, Германия и Португалия с реколта от 133 000 тона тикви. По-голямата част от тях така си и останаха по бостаните, тарикатите взеха субсидиите за обвързана подкрепа и ги зарязаха.
През 2017 г. субсидии за тикви няма и производството се нормализира до 20 хил. тона годишно. Изведнъж обаче скача засаждането на картофи. Сертифицираните площи по данни на асоциацията на картофопроизводителите са 35 хил. декара. ДФ „Земеделие“ обаче плаща за 110 хил. дка. Според фермерите, масово се сеят свински картофи, годни единствено за храна на животните. Семето излиза 8 лева на декар, а субсидията - към 150 лева. Когато техническият инспекторат отиде на проверка на място, се вижда листната маса и се констатира, че има засадени картофи. Никой обаче няма намерение да ги изравя и продава.
Същите схеми се прилагат за лук и чесън. С два кг арпаджик засяваш 20 декара и си готов - вземаш 3000 лева субсидия. За изплащането им някакви доказателства за реализация не се изискват. Чертожниците се прехвърлят от една култура на друга, като следващата вероятно ще са доматите. Схемата е проста - купуваш евтини италиански семена, сееш със сеялка за пролетници и това е. Разходът е максимум 30 лева на декар, а останалите 120 лева субсидия прибираш като чиста сума, коментират фермери.