Телевизионно предаване за кражби на горива дало идея за доходен, но незаконен бизнес на монтажник. От репортажа човекът разбрал, че резервоарите на камионите са пластмасови и могат лесно да се пробият със свредло, а текналата като вода от чешмата нафта да се напълни най-спокойно в туби. Тогава предприемачът решил да обикаля със служебната си кола, да пресушава спрени на удобни места камиони и да продава нафтата на познати на по-ниски цени от тези на бензиностанциите.
Изпълнението на престъпния замисъл започнало през май 2014 година. Първата жертва станал товарен автомобил на ул.“Плиска“, чийто резервоар набързо бил пробит на две места, а ручейчетата потекли в 11-литрови туби от минерална вода. Част от нафтата изтекла по земята, но сметките показали, че са източени общо 80 литра дизел.
Три дена по-късно на мушката попаднал камион в кв.“Дружба“3, от който били „издоени“ 90 литра гориво.
Експертиза показала, че в рамките на два месеца сръчният майстор на резервоарите успял да източи 395 литра дизел от шест товарни автомобила за близо 1000 лева.
Пред съда монтажникът призна за стореното и бе наказан на 16 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок. Присъдата може да се обжалва.