Русе е в грипна епидемия до 4 февруари, а учениците излизат в принудителна ваканция до 5 февруари включително, реши вчера щабът за борба с грипа и острите респираторни заболявания. 
Следващото заседание на специалистите е на 4 февруари, когато ще се реши дали епидемията ще се удължи. Ако това не стане, учебните занятия ще се подновят на 6 февруари, сряда, тъй като 5 февруари е официален почивен ден между двата срока, посочи председателят на щаба и директор на Регионалната здравна инспекция д-р Маргарита Николова.
Въпреки обявяването на епидемия детските градини няма да бъдат затваряни, но сутрин ще има филтър и всички болни деца ще се връщат по домовете им. Същото се отнася и за разболял се човек от персоналите в забавачките. 
До идния понеделник се забраняват свижданията в болниците, извършването на планови операции и на профилактични прегледи, женските и детските консултации прекратяват работа, забраняват се масовите събирания на много хора на едно място.
В Русе са разпространени три грипни вируса тип А, засечен е и един болен с метапневмовирус, който причинява инфекции на долните дихателни пътища.
Най-много са засегнатите деца до 4-годишна възраст, следвани от учениците до 14 години. Засега обаче в Русе няма смъртен случай от грип, категорична бе д-р Николова.
В УМБАЛ "Канев" са приети в тежко състояние девет болни от грип, но болестта е овладяна. 
В УМБАЛ "Медика Русе" са настанени на лечение 12 души с усложнения от грип, като една жена е в реанимация в тежко състояние. 
В Белодробната болница всичките 88 легла са заети от пациенти с проблеми на белите дробове и пневмонии, които вероятно са се обострили от грипа, но това още не е доказано, обобщи директорът д-р Светослав Дачев.
В четвъртък сутринта в рентгеновото отделение на диспансера е починал 34-годишен русенец от пневмония и това стана повод да тръгнат слухове, че грипът е взел жертва.
Това категорично не е вярно, заяви д-р Дачев и обясни какъв е случаят.
 Мъжът се водел на отчет в лечебното заведение от години и по време на контролен преглед в понеделник пулмологът д-р Николай Колев е настоявал да остане на лечение заради влошеното му състояние. Той обаче подписал нужните документи и се прибрал вкъщи. В четвъртък близките му го докарали, но той вече бил много зле и издъхнал по време на рентгеновата снимка.