Клошари за пореден път оскверниха паметта на възрожденци в Русе. След като преди време бяха превърнали гробницата на Захари Стоянов в свой дом, сега използват като склад за боклуци пространството около паметната плоча на Стефан Караджа. Въпреки че общината на няколко пъти почиства мястото, безобразието продължава.
Георги Василев, който всеки ден разхожда кучето си в района, е свидетел на грозната гледка в последните няколко дни. Той подава сигнал, реакция има и от общински съветници.
"Първия път беше напълнен целият гроб с кашони, чанти и т.н. Разбрах, че общинският съветник Мариета Волф е докладвала на зам.-кмета, почистиха го и на следващия ден нямаше нищо. Вчера наново се появява, пак пълно, и сега също има нещо", казва Василев пред "Русе Медиа".
Русенци са възмутени от отношението на клошарите към паметните плочи на героите ни.
"Има двама клошари действително, които се движат тук с много събран багаж, след това го разхвърлят, там срещу църквата точно, в тревата, в храстите. Как може да е нормално, кошчетата са наредени тук, значи, щом има кошчета, би трябвало всеки да знае какво да направи", коментира и Дянко Дянков.
Хората настояват да се вземат мерки, тъй като Паркът на възрожденците е паметник на културата и свято място.
"Това е място за поклонение, не е място за..., не знам как да ги нарека, идиоти. Редовният им номер е това - по-рано хвърляха боклуците ей там при блок "Воден", там спяха, там хвърляха боклуците си. Сега са намерили тук изглежда, но да виждат, че някой им маха нещата и да отидат пак да слагат - не знам", възмутен е Георги Василев.
От общината обясниха, че за момента в Парка на възрожденците няма видеонаблюдение и е трудно да се засекат нарушителите. В рамките на една година ще бъде реализиран проект за облагородяване на пространството около Пантеона и ще се поставят камери, които да осигурят по-добър контрол.