Какво свързва Ян Бибиян и Дяволчето Фют? Вероятно всички, които не са успели по някаква причина да прочетат детския роман на Елин Пелин, но са гледали спектакъла на русенския Куклен театър, добре знаят каква е връзката между двамата герои. Лудории, закачки, понякога сръдни - къде на шега, къде на сериозно, много време прекарано заедно, а след това момчето и черното дяволче се разделят. Но който си направи труда и прочете и втората част на детския роман на българския сладкодумец, ще научи, че всъщност, Ян Бибиян и Дяволчето Фют си остават заедно - макар и не винаги и едновременно на едно и също място. Дали защото не могат един без друг? Като различните води в една и съща река - които текат ту бурно, ту плавно, ту подскачат от камък на камък, ту завъртат рибите в хоровод. 
Ролята на Ян Бибиян в русенския спектакъл изпълнява Мартин Маринов. Ролята на Дяволчето Фют - Деница Дончева. Също така заедно - като героите на романа и на пиесата по него. И също така неуморими и неизтощими, постоянно в движение - като водата на пенлива река - и толкова допълващи се, също като два бряга, без които реката няма да я има... 
Сякаш за да потвърдят това, около месец преди Коледа двамата  
направиха своята щура театрална сватба ...на сцената на театъра! 
Май за първи път в Русе се прави такава сватба, каза тогава директорът на Кукления театър Теменуга Хараланова. 
Беше наистина страхотно приключение, това е може би най-невероятното нещо, което се беше случвало на нашата сцена, продължава Хараланова. При това спазихме всички ритуали и обичаи, смеят се Деница и Мартин. Понеже беше ясно, че ще се наложи да откупувам булката, аз се бях приготвил предварително, разказва Мартин. Донесъл цяла щайга компоти, за да може да удовлетвори исканията на приятелките на "момата", които здраво затискали вратата на директорския кабинет, където била Деница. Както си му е редът, музиката свирела покъртителни народни извивки - фотографът Момчил Михайлов-Момо редял кахърно "Ела се вие, превива" на акордеон, а режисьорът Валентин Владимиров-Валяка отмервал ритъма на тъпан. Бяха си подготвили пет песни хората - да стане всичко както си го пише по книгите, смеят се младоженците. Само че докато отвънка "сватовете" думкали по вратата и искали да им бъде предадена булката, а отвътре приятелките натискали здраво, по едно време Теменуга Хараланова смаяно видяла 
Мартин да се прокрадва... по перваза на прозореца
/Трябва да уточним, че кабинетът на директорката е на втория етаж на доста високата каменна сграда на театъра!/. Все забравям, че е акробат, тюхка се Нуша. А в това време, очевидно използвайки маневрата на Марти, предизвикала смайването, братът на младоженеца нахълтва в кабинета, грабва Деница и я понася. 
"Да, ама точно когато ме сграбчи, роклята каза "Прас!" и се скъса. Та се наложи да изпеят не пет, а десет песни, докато я зашием наново. То не стига че преди това не бях сигурна, че роклята ще ми стане... Така де понеже тази рокля е отпреди няколко години, тогава с Марти пак бяхме решили да се женим", раказва Деница. 
Всъщност, те са заедно от доста време. 
Видях го аз първи път през 2009 година, уточнява Деница. Тогава тя е още ученичка в Националното училище по изкуствата, в класа по балет, но учи и народни танци. "Много странно, видях го в гръб, беше на площада, по време на карнавала, той правеше своите акробатични номера, а аз, без да съм видяла още лицето му, кой знае защо си представих как сме заедно с този човек в една стая и усещането беше, че живеем завинаги с този човек. Тогава бях на 15. Година по-късно го видях отново - трябваше да отида в Радио Русе, а той даваше интервю. И се започна", разказва русенката. 
Без много думи двамата разбират, че са двете страни на една монета
И затова за тях няма значение нито това, че Дени е ученичка, нито че родителите й не са във възторг от това, че "си е изгубила ума отсега", нито пък това, че правенето на стройни дългосрочни планове не е специалитетът нито на него, нито на нея. 
Важното е, че гледат в една посока, че дишат един и същ въздух и че двамата са еднакво щури и заради това, което обичат да правят, са готови да забравят дали навън е ден или нощ. 
Докато учи в НУИ, Деница е и в театър-шкората "Артистисимо", водена от русенската поетеса и театрал Иглика Пеева. След това постъпва в Театралната академия "Проф.Кръстьо Сарафов" в София, в клас "Пантомима", макар че много искала да учи куклен театър. 
Мартин е завършил Професионалната гимназия по икономика и управление "Елиас Канети" и е дипломиран икономист счетоводител. От десети клас обаче интензивно тренира бойни изкуства и дори обучава деца на специфичните хватки и техники. 
Абе, побойник съм си, усмихва се Марти и признава, че 
една от неговите учителки в гимназията упорито твърдяла, че от него икономист няма да стане
Ето, права се оказа, смее се Мартин. След дипломирането той успява "да хване" и от "екстрата", наречена "Задължителна казарма", та една година отслужил за родината. След това се занимавал с бойни изкуства, треньорство, работел много с деца, ходел по състезания. Живях малко в София, после малко във Франция... 
Там търсели клоуни и Мартин се оказал много даже подходящ за тази работа. Така правел клоунски спектакли в продължение на няколко лета в град Мец, в Берг, който е на около километър от Ламанша. Три от тези лета споделила с него и Деница - тогава още била студентка. Тогава вече били заедно. Всъщност, те май не са се разделяли от момента, в който са разбрали, че са се открили. Дори и понякога да има разминаване в нещо, двамата са наясно, че това е моментно, че ще се изясни или ще отмине, а другото, което ги свързва, е важното. 
В Кукления театър са от септември 2016, малките зрители вече са ги виждали /макар и може да не са ги разпознали!/ в "Патиланци", "Малката кибритопродавачка", "Приказка за Ох", "Патиланци", в коледните спектакли. Деница води и детската театрална школа "Патиланци", която вече печели награди на Националния ученически фестивал "Климент Михайлов". 
Но 
енергията на двамата не се побира само в стените на Кукления театър 
Досега сме направили две зали и дете и половина, резюмират малко шокиращо Деница и Мартин. Става въпрос за една тренировъчна зала в Спортен йога и арт център и още една в училище "Йордан Йовков". А "дете и половина" - това е синът им Вихрен, който е на почти годинка и половина, и второто им бебе, което двамата очакват. "Вихрен го родих вкъщи, бяхме в София, аз бях сготвила индийска храна /сравнително рядко готвя, все не остава време/, и тогава стана ясно, че раждам. Бяхме двамата с Мартин, но бяхме ходили на курсове, така че не се притеснявахме. Знаехме, че ще се справим. И всичко мина нормално", разказва Деница. 
Сега Вихрен - едно русокосо и синеоко ангелче - е навсякъде с тях - в театъра, на спектакли, на гастроли. Бил е и на сватбата, естествено! А вече се изявява и като надеждата на тати, от когото удивително точно копира хип хоп движенията и пред очите на когото покорява първата си катерачна стена! 
Ах, сватбата! За нея със сигурност още дълго ще се говори в Кукления театър. За това как Деница и Мартин се готвели от три години да се оженят, даже роклята на Дени била налице. Но все възниквали по-неотложни неща и те измествали събитието "за после".
"Един ден бях в ателието долу в театъра да помагам и гледам една хартия, предназначена за костюмите. Попитах: 
"Това може ли да стане на булчинска рокля?"
"Може" - ми казаха. Тогава казах на Мартин: "Хайде да се оженим!". И стана като в пословицата "Речено - сторено". Отидохме да проверим как стоят нещата в Обредния дом, но после решихме да направим сватбата в театъра", разказва Деница. 
Ритуалът се провежда на сцената. Това в известна степен шокирало жената, която трябва да извърши церемонията и да удостовери подписите на младоженците и на свидетелите - художниците Таня и Георги Пасеви. На фона на театралните кулиси, гостите като публика в салона и куфара на сцената, който играел ролята на тежкото резбовано бюро в ритуалния дом, жената направила усилие да спази обичайния стил, макар и главните действащи лица, и техните гости били доста далече от характерния смут и плахост, които като правило царят при подобни церемонии. Бяхме забравили халките, така че се наложи Марти да импровизира и да изработи начаса чифт пръстени, казва Деница. Но веселието и щуравото настроение били искрени и се изливали щедро. 
Сега остава Дени и Марти да се подготвят за пътешествието до Турция, което братът на младоженката подарил на семейството. Петзвезден хотел, смяна на обстановката, пълна почивка - направо се чудя как ще го понесем, шегува се Деница. И уточнява - дотогава има толкова много време, през което ще се случат още доста неща. Важното е да сме здрави, добавя тя. И всичко да е наред, уточнява Мартин.