Собственици на ресторанти, барове, кафенета, магазини и други обществени места, където се пуска музика, трескаво бързат да уредят проблема с авторските права, за да изпреварят предстоящите проверки, научи „Утро“. Макар от години да е регламентирано, че дори за пускане на ефирно радио в заведението трябва да се плаща, това законово изискване оставаше до голяма степен на хартия. Причината бе, че до миналата година контролът се осъществяваше само от Министерството на културата, като с това се занимаваха 5 човека за цялата страна. И за търговците рискът да отнесат глобата от 2000 до 20 000 лева бе нищожен.
От тази година обаче таксите се събират не от организации като „Музикаутор“ и „Профон“, а от общината. Тя ще упражнява и контрола, като налага на нередовните глоби от 1000 до 10 000 лева. А половината от събраните санкции ще постъпват в общинския бюджет, така че местната власт има и финансов интерес да изпълнява задълженията си максимално стриктно. 
„По наши данни само към 20% от заведенията плащат таксите, останалите 80% си ги спестяват. Досега проверяващите минаваха веднъж в годината по главната улица, глобяваха двама-трима и това беше. Сега, когато общината ще събира таксите и ще налага глобите, става съвсем различно“, каза за „Утро“ Красимир Иванчев, председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе.
От началото на годината в сдружението валят заявления за членство, тъй като Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, в която членува и русенският браншови съюз, е договорила значителни отстъпки на таксите. Според рамковия договор, намалението е поне 50% и може да достигне 60%, ако цялата сума се плати наведнъж.
„Имаме 12 нови члена за последната седмица. За едно заведение като „Кралска закуска“ сумата е от порядъка на 20 хил. лева годишно, половината от които могат да се спестят с членски внос за 10 лева“, обясни Иванчев.
Съюзът на хотелиерите и ресторантьорите организира и разяснителна среща на 22 януари от 14 часа в Кръгла зала на община Русе, на която всички заинтересовани ще могат да получат конкретна информация за процедурата от представители на местната администрация, „Профон“ и „Музикаутор“. Двете организации държат 93% от авторските права на авторите на музика, продуцентите и изпълнителите.
Затягането на контрола неминуемо ще удари по-малките заведения и не само тях. Според закона за музикални права трябва да плащат дори фризьорски салони и таксита, които возят клиенти. За много търговци таксите са символични, но за други ще са сериозен разход. Много вероятно е някои от тях да замлъкнат или да започнат да пускат народна музика или парчета отпреди 70 години, за които авторските права вече са изтекли.