Мнозинството от британските граждани вече биха гласували за оставане в Европейския съюз, ако се проведе нов референдум.  Това е установило проведено вчера проучване на агенцията за маркетингови и социални проучвания YouGov. Същевременно премиерът Тереза Мей спешно работи по ново извънредно споразумение с ЕС.

Разликата между британците, които искат оставане в ЕС, и тези, които продължават да подкрепят Brexit, е 12 процентни пункта – рекордна преднина за проевропейците от провеждането на референдума за Brexit през 2016 г. насам.

Така, докато на 23 юни 2016 г. 51.9% от населението на Обединеното кралство искаше напускане на ЕС,  а 48.1% беше против идеята, то вече 56% от населението на страната би поискало оставане в Блока, а 44% от него продължава да е про-Brexit настроено.

На фона на тези резултати и след отхвърленото на 15 януари от британските депутати споразумение за Brexit между Лондон и Брюксел, премиерът Тереза Мей търси компромис с британските политици как Кралството да излезе от Блока с извънредно споразумение. Най-вероятно обаче консенсус няма да бъде постигнат нито в Лондон, нито с Брюксел.
Мей разполага с три работни дни да състави консенсусно извънредно споразумение с ЕС, което да представи до понеделник в парламента. Не е сигурно обаче дали то ще бъде прието от британските депутати или европейските лидери. Именно затова се засилват очакванията, че британският премиер ще поиска отлагане на Brexit, който засега е насрочен за 29 март тази година.

Председателят на британската Камара на общините (Долната камара на парламента) Андреа Лийдсъм днес обяви, че парламентът ще обсъди и гласува "План Б" на Мей на 29 януари.