Част от откраднатите картини на Владимир Димитров - Майстора и Димитър Киров - Ди Киро са открити. Заподозрени са четирима души. Задържани са двама заподозрени за извършеното престъпление.

Това съобщи в Министерски съвет вътрешният министър Младен Маринов, предаде репортер на БГНЕС.

Произведенията на изкуството са намерени в антикварна къща в столицата. Директорът на СДВР Георги Хаджиев уточни, че са откраднати 16 картини – 5 на Майстора, 8 на Ди Киро, 1 на неизвестен автор и 1 картина на Майстора, рисувана от друг художник.

"За нас е добре, че сме спасили част от произведенията на изкуството. Надявам се, вследствие на оперативно-издирвателните мероприятия, които продължават и в момента, да стигнем и до останалата част на откраднатите произведения на изкуството, така че да ги върнем на собственика, а и лицата, които са съпричастни към това престъпление, да бъдат задържани и предадени на прокуратурата и на съда", коментира министър Младен Маринов.

БГНЕС припомня, че кражбата на десетки произведения на изкуството беше извършена от къща в София, собственост на Павел Антонов. Кражбата е извършена в дните преди Нова година. Не се знае точната стойност на откраднатите платна.

„Мои близки, които посещават къщата ми съобщиха, че са забелязали още на 31 сутринта, че има следи от влизане в къщата. До вечерта успях да накарам мой приятел, който има достъп, да влезе и да ми каже и той ми каза, че има липсващи картини. Най-лошата новина е това, но пък хубавата е, че не всичките са липсващи, защото явно, който и да го е извършил това, не е взел всичко”, разказа той.