Проф. д-р Донка Байкова е най-известният специалист по хранене и диететика в България. Тя е завършила медицина в София през 1976 г., а през 1981 г. защитава дисертационен труд на тема „Белтъчно хранене“ след редовна докторантура. Специализирала е здравословно хранене в Германия, Белгия, Украйна, Унгария и др., има участия в редица международни проекти и над 200 публикации в наши и чужди научни списания. Ръководи Катедрата по превантивна медицина във Факултета по обществено здраве в Медицинския университет в София, където преподава здравословно и диетично хранене. Експерт и консултант е към Министерство на здравеопазването по проблемите на здравното законодателство и предварителния здравен контрол на храните и хранителните добавки. 
В интервю за платформата Credoweb д-р Байкова дава полезни съвети как да разтоварим организма след голямото преяждане по коледните и новогодишните празници.

- Проф. Байкова, традицията повелява обилна гощавка по време на коледните и новогодишните празници. Именните ни дни също са свързани с празнично хапване, пийване. Как да се предпазим от преяждането по празниците и между тях?
- Така е! Тези дни няма да мислим за диета – със сигурност. Информираният човек обаче сам прави своя здравословен избор. Нашата мисия е да пропагандираме знание по здравословно хранене. Много подходящо е точно след тях да предприемем едно по-ограничено хранене, да деинтоксикираме организма от изобилието на разградни продукти, които циркулират в кръвообращението. Става въпрос за разградните продукти на белтъчната, мастната обмяна и на алкохола.
Всички тези вещества са органични и имат токсичен за човешкия организъм характер
Ние трябва да ги отделим. Затова е необходимо през тези дни да направим т.нар. разтоварване.
- Какво е най-добре да правим през тези дни? Какво трябва да ядем и да пием, за да си почине организмът, защото идват още празници?
- За някои хора разтоварването може да звучи малко наказателно, но това не е точно така. Апетитът определя потребностите. Добре е през тези няколко дни да минем на по-лек режим на хранене с присъствието на много плодове, зеленчуци, много течности, в това число слабо минерализирана вода, но в по-големи количества от обичайното. Подходящи са билковите, плодовите, зелените чайове, подсладени с пчелен мед и лимон.
Трябва да обогатим вътрешната среда на организма с витамини, минерали, антиоксиданти и, разбира се, вода
Същият модел трябва да приложим и по време на първите няколко дни след Нова година.
Българинът сам казва: Не всеки ден е Великден, т.е. не всеки ден е празник. Ще минем на някакви постни ястия, една зеленчукова супа. За закуска препоръчвам зърнени храни от рода на овесените ядки, трици, защо не и малко жито. Използвайте тиква, варен ошав, компот. На обяд ще хапнем постно ястие – може това да е една борш супа, която има много силно диуретично действие, обогатява вътрешната среда на организма с минерали. Съдържащият се калий пък ще активира сърдечния мускул. Вечерята ни ще бъде може би с някакво кисело мляко или за полагащите повече енергия и труд една запеканка с извара.
Изварата е лекарство за черния дроб, който в периода на празниците е бил много, много натоварен
той е химичната лаборатория на човешкия организъм. Той се грижи за метаболизирането на всички хранителни вещества, включително и на алкохола, който обичайно е гарнирал празничните ни трапези. Трябва да се погрижим за възстановяването на черния дроб, възстановяването на стомашно-чревната функция, а за това трябват пробиотици. Те присъстват в млечнокиселите закваски на традиционните български видове кисели млека. Работа ще свършат и хранителните добавки с пробиотични формули. Липидните фракции в кръвта ни в този момент са повишени, защото на Коледа сме яли свинско месо, пуйки, кокошки, киселото зеле, което в тези дни се приготвя с повече мазнини.
За да възстановим чернодробната функция, трябва поне 3 дни да окъпем черния си дроб в захари
за да възстановим гликогена, който е разграден. Така ще предпазим черния си дроб от омазняване. За тази цел ще използваме пчелния мед, който е носител на над 400 полезни вещества и не натоварва панкреаса, както кристалната захар. Тя затруднява работата и на задстомашната жлеза, която е най-голяма храносмилателна жлеза и по време на празниците е била в режим на работа. Всички органи, които са в подобен режим на свръхфункция, рискуват да се появят някакви възпаления и болести –
гастрит, ентерит, колит, не дай си боже и панкреатит, който протича с висок процент на смъртност
Възможна е появата на жлъчна криза и хепатитна реакция. Говорим за органите, включени в т.нар. бермудски триъгълник на медицината – стомах и черва, задстомашна жлеза и жлъчно-чернодробната система. За тях трябва да помислим.
- През тези дни българинът посяга много често и към десертите, обилно присъстващи в празничното ни меню. Какво да правим, как да намерим баланса между полезното и приятното?
- Много важно е по време на празниците
да не консумираме наведнъж всички ястия и десерти и да ядем лакомо
Приемайте ги с интервал от време, едно след друго.
- Има ли правила в реда на хранене. Според менюто на българина, започваме със салатка и ракийка...
- Първо трябва да подготвим храносмилателната си система. Ако смесим няколко храни наведнъж, ние ще възбудим секрецията на всички храносмилателни жлези, отговорни за обработката. Храната постъпва и се реди на пластове в нашия стомах. Пак казвам, трябва да има малко време между приема й. Както и да не се прекалява.
Ако приемем първо салатка, може и алкохол, след това може да си хапнем месце, половин час по-късно отново може да опитаме от нещо друго, час след това идва ред на по-лек десерт.
Салатата трябва обилно да е полята с растително масло, защото това е естественият разтворител на алкохола
и ще помогне на организма. Не бива да се смесват повече от два вида алкохол. Нормално е една малка ракийка и след това може една-две чаши вино. Трябва да знаем, че алкохолът отнема водата от клетките. Затова пак казвам, трябва да приемаме много течности. Не е добре обаче да завършваме вечерята с газирано, било то шампанско или друга напитка.
- След новогодишната трапеза колко време трябва да си дадем за почивка на организма?
- Няколко дни и отново задължително трябва в менюто да има повече плодове и зеленчуци, трябва да пием много вода, да приемаме повече кисело мляко и извара. Колкото може трябва да разтоварим организма си.