С 1700 лева бе подкрепена „Българската Коледа“ от благотворителния базар във фоайето на Съдебната палата, където деца предоставиха изработени от тях сувенири в полза на други деца. Инициативата протече успоредно с изложбата, посветена на 140-ата годишнина от създаването на първия съд в Русе и проследяваща развитието на един от най-важните стожери на държавността - правосъдието.
„Много се радвам и благодаря на всички хора, че си отделят част от заплатата, за да дарят на деца и на хора като мен изобщо. Много съм им благодарна“, каза развълнувано 14-годишната Христина Иларионова. От инвалидната си количка гостенката на тържеството разказа колко много е напреднала за последните 10 години, през които е получавала помощ чрез „Българската Коледа“.
Дарителските кутии останаха на входа на съдебната палата през целия ден вчера, предстои сумата от тях също да се внесе в сметките на инициативата в подкрепа на детското здраве.
А едни от най-активните участници в благотворителните акции в Съдебната палата - учениците от Математическата гимназия, вчера посрещнаха двама магистрати. Александър Иванов и Радослав Градев от Окръжния съд и Окръжна прокуратура говориха за съвременното робство - трафика на хора и начините за предпазване от него. Лекцията бе част от образователна кампания на Висшия съдебен съвет.