Мечтата ми е да ме приемат в Училището по европейски езици, където да уча испански, за да мога да посетя Испания и Аржентина. Там искам да се срещна с моята идолка - аржентинската актриса, певица и модел Мартина Стоесел, станала известна с ролята си на Виолета в едноименния латиноамериканския сериал. А за Коледа си пожелавам катерач, който качва стълби. Това споделя 13-годишното чаровно момиченце Христина Иларионова, която е едно от децата на кампанията „Българската Коледа“ с диагноза детска церебрална парализа. 
Благодарение на инициативата тя ежедневно  ходи на рехабилитация и състоянието й се подобрява, 
а това е шанс да стане самостоятелна. 
Майката на момиченцето Преслава също изпитва голяма необходимост от робот за стълби, тъй като живеят на третия етаж, а Хриси тежи вече около 70 кг и всяко излизане е изключително трудно. Момиченцето всеки ден ходи на гимнастика, като това е свързано с вече непосилни усилия от страна на майката и бабата Маргарита, които са изцяло отдадени на грижите за седмокласничката.
Улеснение и помощ за семейството е това, че в дома им ги посещават учители от „Васил Левски“, където Хриси учи от първи клас. До преди три години тя е била в нормална паралелка в учебното заведение, но именно заради недостъпната среда се налага да премине на индивидуална форма на обучение. 
Момиченцето 
много иска да ходи на училище, тъй като се чувства добре с децата, 
но това е много трудно за майката и бабата. Любимите й предмети са английски, биология и география, а най-трудна й е математиката. 
Най-голямото желание на борбената майка на Хриси е детето й да се обслужва само, но за да стане това е необходимо редовно да ходи на рехабилитация и да работи със специалисти. Затова 13-годишното момиче посещава кинезитерапевтичния салон „Хигия-КТ“ всеки ден по един час, за което „Българската Коледа“ помага на семейството. Кампанията вече девета година е спътник в лечението на Хриси, която споделя, че на гимнастиката се чувства изключително добре и не иска да пропуска и ден. 
В центъра правя упражнения, отскоро вървя на успоредка, клякам, вдигам тежести, правя коремни преси, а след като се прибера, пиша домашните, разказва Хриси. 
Всъщност момиченцето живее с диагнозата детска церебрална парализа вече 13 години, като е засегната двигателната зона и има квадро пареза на четирите крайници, по-засилена вдясно. 
Няма други увреждания освен двигателните, но самостоятелно не може изобщо да се оправя 
и затова до нея винаги е баба й, която е пенсионерка. 
Хриси се ражда през 2004 година в края на шестия месец 950 грама. За съжаление, пропуск на лекарите да дадат задължително за недоносените бебета лекарство и липсата на кислород увреждат детето и то е сковано от детска церебрална парализа. Диагнозата й е поставена, когато е на шест месеца, като оттогава животът на семейството се преобръща. 
Тя не можеше да се задържа да седне и отидохме на невролог, който я диагностицира. Оттогава ходим на рехабилитация - първо в „Дом Майка и дете“, после в Котел, Момин проход, за година-две, а когато трябваше да тръгне на училище, се прибрахме в Русе и започнахме да посещаваме център „Хигия“, казва Преслава. 
Макар и бавно, процедурите дават положителен ефект
и това оказва много голямо влияние върху физическото развитие на мечтаещата да се запознае лично с аржентинската тв звезда Мартина Стоесел Хриси. Всекидневната рехабилитация струва обаче немалко пари - по 20 лева на ден. Вече девет години „Българската Коледа“ помага на семейството, като се отпускат по 800-900 лева. Средствата стигат за 3 месеца посещение на рехабилитационни процедури. 
Хриси пристъпва с моя помощ, но с други, дори с рехабилитатора, я е страх. Въпреки квадро парезата, тя се научи и да пише. Рехабилитациите наистина помагат, но минават години, за да се постигне нещо малко, споделя Преслава. 
Отдадената на борбата за щастието на детето си майка признава, че най-големите трудности, които среща, са свързани с достъпната среда. 
Всички обекти, които се строят сега, са съобразени и са с удобни рампи, но докато се отиде дотам, е истинско предизвикателство. Затова им е толкова необходим транспортьор за стълби. Той обаче струва около 15 000 лева, а тази сума е немислима за близките на Хриси. Поради тази причина Преслава е изключително притеснена и за последващото обучение на 13-годишното момиченце. Семейството вече е споделило намеренията си с ръководството на Училището по европейски езици, но все още не е ясно как ще се случи това. 
А чаровната Хриси отсега упорито се подготвя за изучаването на испански, като в момента е започнала да учи думички и граматика. 
Има голямо желание и полага много усилия, като дори телефонът й е на испански. 
Тя ще се яви на матури и с оценките ще кандидатства в така желаното училище. 
В свободното си време между учебните занятия и гимнастиката 13-годишното момиченце обича да снима и да декорира с техниката декупаж. В училище „Васил Левски“ има постоянна изложба с осем нейни фотоси и три на учителя по изобразително изкуство и домашна техника Милен Йорданов. 
Господинът ми предложи вместо да забивам пирони, което аз не мога, да снимаме. На мен ми се стори приятно, хареса ми и така се развличам. Имам фотоапарат и всичко красиво, което видя, го снимам, като обичам природата, споделя Хриси. 
Всички можем да помогнем на децата с тежки заболявания, като дарим за „Българската Коледа“ с SMS на номер 1117. 
А всеки, който иска да дари средства, за да продължи Хриси редовно да ходи на рехабилитация и да бъде закупен необходимият робот за стълби, може да го направи по банковата сметка:
IBAN: BG84PRCB92301017906212
Христина Пламенова Иларионова