"От два месеца тролейбусна линия номер 9, която пътува от квартал "Чародейка" до центъра, е изключително нередовна. Ту я има, ту я няма, а когато отидем на спирката, не знаем ще дойде ли, или не. В петък чаках един час на спирката на Математическата гимназия, за да се прибера. Има случаи, в които на информационното табло пише, че има девятка, а тя не идва, и обратно, така че и тази информация не е надеждна. Когато видим, че няма да има тролей, с който да се придвижим, се комбинираме с други жени и си вземаме такси. Но жителите на квартал "Чародейка" реално са отрязани от градски транспорт и се чувстваме дискриминирани". За това сигнализира в редакцията наша читателка, която живее в кв. "Чародейка" и всяка сутрин и вечер е принудена да чака на студа, за да види дали ще пристигне тролейбус. В повечето случаи обаче се налага да си хване такси заедно с други разочаровани съкварталци. 
"Първоначално редуцираха зверски разписанието, а сега изцяло режат един от отдалечените квартали. Тези, които живеем там, нямаме алтернатива. Линия 24 ходи до кв."Дружба" и е много редовна, но е необходимо да се промени маршрутът, за да можем и ние, живеещите в "Чародейка", също да я ползваме. Това, което се прави с градския транспорт, не е коректно спрямо хората", казват и други пътници. Те са потърсили информация няколко пъти от диспечерския пункт на "Общински транспорт Русе", а оттам им отговорили, че тролеят е счупен. В петък след поредното разочарование и чакане около час с надежда да дойде тролейбус, диспечерката е заявила, че линия номер 9 има малко приходи, а линиите с най-малко приходи се режат, разказаха възмутените граждани. 
"Всичко това се прави тихомълком и без да се обявява. Би трябвало да помислят за жителите на "Чародейка", тъй като и без друго кварталът е дискриминиран", категорични са хората. 
"Вярно е, че има случаи, когато тролеите по линия 9 са нередовни, тъй като при повреда вместо два тролейбуса, както е заложено, пътува само един. По една кола от разписание отпада и затова се получава забавяне. Предварително не може да се каже какво ще излезе от депото и затова има и разминаване в информацията на таблата по спирките. Всеки ден е за себе си, а сега през зимата и метеорологичните условия допринасят", заявиха от "Общински транспорт Русе". Оттам увериха, че вчера са пътували и двата тролейбуса по линия 9 и не е имало забавяне. 
"Не сме получавали сигнали, че тролейбус 9 е нередовен. Явно хората са се обаждали в диспечерския пункт на "Общински транспорт", но веднага ще бъде извършена проверка", обещаха от общинския отдел "Транспорт". 
На сесията миналия месец кметът Пламен Стоилов призна, че техниката в общинския тролейбусен транспорт е, меко казано, стара и амортизирана и че има драстична необходимост от спешно придобиване на 5-7 тролейбуса в сравнително добро състояние. В момента общината води разговори с две европейски общини, от които да закупи тролеи втора употреба. Иначе цената на нов тролейбус е между 300 000-400 000 евро. Що се отнася до новите машини, общината ще направи всичко възможно да кандидатства за разпределение на парите в остатъчния ресурс по програма "Региони в растеж", каза Стоилов.