Алармата в Юробанк /по това време Пощенска банка/ не е реагирала при обира на 188 385 лева в края на март 2016 година, датчиците на трезора не са се задействали, а камерите в банковия салон не са заснели нищо, защото парите са откраднати от трезора, който е бил атакуван през стената на сградата. Това каза управителят на русенския клон на банката Йонко Динев, който бе призован като свидетел на вчерашното заседание по делото за дръзкото и извършено с хирургическа точност посегателство.
Юробанк бе обрана на 27 март 2016 година, неделя, през подземния гараж до клона на ул.“Александровска“. Атаката е извършена от двама души, които намерили безпогрешно мястото, където след махането на няколко тухли трябвало да преодолеят само една 2-милиметрова ламарина, за да стигнат до сейф с пари. Подозрително прецизната им работа, заради която се появиха съмнения, че в случая е замесен и вътрешен човек, донесе на двамата обирджии 150 000 лева, 12 000 евро, 7000 паунда и долари на обща стойност 188 385 лева. Те обаче бяха категорично отхвърлени вчера от Йонко Динев.
На 10 декември миналата година на столичното летище на път за чужбина за удара бе арестуван 50-годишният Илия Павлов от Видин. Съучастникът му не е открит и досега, а издирването му продължава в друго дело.
Кражбата бе установена на 28 март, понеделник, от главния касиер и ръководителя на сектора, които всяка сутрин слизат в трезора да вземат парите за оперативните каси в банковия салон, обясни Динев.
Двамата отключили вратата, видели дупка в дясната стена на трезора откъм обществения подземен гараж и са сигнализирали управителя, който се обадил в централата на банката в София и след това е подал сигнал в полицията и в охранителната фирма.
В трезора има датчици, които се задействат при шум, вибрации и сътресения, но те са неутрализирани професионално и не са реагирали. За сигурността отговаря експерт от централата в София, който за последно е направил проверка за годността им в началото на месеца. В момента обаче този човек не е служител на банката, вече е в чужбина и не може да бъде разпитан, за да даде отговор на въпросите защо не са се задействали датчиците и СОТ-ът. В София се предава и картината от видеокамерите, които следят зоната пред входа на трезора и помещението на трезора. Дупката с размери 30х30 см е била направена в стената на трезора откъм малко общо помещение към гаража, което се заключва с врата, чиято ключалка е била разбита.
Главният касиер Даниела Стойнева първа е видяла дупката в стената, когато в понеделник след двата почивни дни е влязла, за да даде на касиерите техните метални кутии с оборотните средства. Тя обясни, че дупката в стената е направена от страната на въпросните кутии, но те са заключени и няма как да се вземат пари от тях. Липсващите левове и валута са се намирали на срещуположната на дупката страна. Валутата е била подредена в картонени кутии, от които са били взети банкноти. По земята е имало разпилени пачки с десетолевки, а по рафтовете с кутиите е имало разпръснати долари.
Адвокатката на Илиян Павлов задаваше въпроси, за да изясни дали някой друг не е извършил кражбата, а подсъдимият да е натопен. При един от тях тя запита Стойнева дали при огледа на трезора от полицията е имало служител на банката, но получи отрицателен отговор. 
Следващото съдебно заседание по делото е през февруари, когато ще бъдат разпитвани още свидетели.