Немският регулатор по информационна сигурност обяви, че до момента не е намерил данни, доказващи, че техниката на Huawei може да се използва за шпионаж от китайското правителство. Новината дойде след серия решения на различни страни да прекратят използването на телеком оборудване от Huawei.

САЩ, Австралия и Япония през последните сдмици въведоха нови регулации, които блокират възможността китайската компания да участва в изграждането на новото поколение 5G мрежи.

Немският регулатор е скептичен относно призивите за бойкот на китайската фирма. Според органа, до момента няма данни, че фирмата е в състояние да използва оборудването си за шпиониране в услуга на Пекин, предаде местното издание Шпигел.

„За подобни крути решения като въвеждането на забрана трябва да имаш твърди доказателства”, коментира Арне Шьонбом, ръководител на германската Федерална служба по информационна сигурност (BSI). Агенцията обаче не е намерила данни, свидетелстващи за подобно нещо.

Експертите на BSI са изследвали внимателно оборудването на Huawei – продукти и компоненти от целия свят. Те са посетили и новооткритата лаборатория на Huawei в Бон, където  германските клиенти могат да проверят лично мерките за кибер-сигурност на фирмата и софтуера в нейните продукти.

Някои наблюдатели обаче гледат с недоверие на изводите на BSI. „Вярвам, че е грешка да се предполага, че подозренията за китайски шпионаж са неоснователни”, коментира Роня Книеп, експерт по сигурността, цитиран от АФП.