Русе е един от градовете, които влизат с най-много забележителности и обекти в първия по рода си български велосипеден пътеводител за поречието на река Дунав. След като завърши първият етап в подбора на 100-те Дунав Ултра забележителности, се оказа, че 19 от тях са на територията на Русенска област. Подборът е направен от екипа на „Дунав Ултра“ след повече от тригодишно проучване, за да представи най-интересното в близост до едноименния веломаршрут. Той нашумя през последните години, свързвайки в един общ туристически продукт най-северозападното населено място на страната - село Куделин, с най-североизточното - Дуранкулак. Уникалната по рода си селекция включва исторически, археологически и културни обекти, религиозни храмове, музеи, природни резервати, местности и различни по вид структури по поречието на река Дунав, както и някои емблематични за региона животински и растителни видове. Не са пропуснати характерни ястия и прочутото дунавско домашно вино.
Русенският регион е представен с паметника на Ленин в Новград, меандрите на река Янтра в Кривина и Белцов, въжения мост в Беляново, руини Скаидава в Батин. Не е пропусната местността Стълпище край Мечка, къщата-музей на Филип Тотю в Две могили, крепостта Червен, пещерата Орлова чука, Ивановски скални църкви и Басарбовският манастир. Седем от обектите и забележителностите са в Русе - Доходното здание, Регионалният исторически музей, Паметникът на Свободата, Сексагинта Приста, къщата-музей на Баба Тонка, Виенска къща Андреа Турие и Пантеонът. Сред емблематичните за региона обекти са и пристанището с рибна борса в Ряхово и защитената местност Калимок-Бръшлен. 
Велопътеводителят „Дунав ултра“ е продукт, който ще насочи за първи път вниманието към малките села в близост до северната граница на България, както и ще представи най-интересното от дунавските градове на страната. През последните години едноименният веломаршрут се наложи като един от водещите проекти за популяризиране на поречието на река Дунав, а с това и на населените места, през или покрай които той минава. 
Представянето на съкровищата на региона в достатъчно разбираем за местните хора туристически продукт - какъвто е нашият веломаршрут, очертава ясно една от посоките за бъдещо икономическо развитие на тези места, казва създателят на „Дунав Ултра“ Борис Бегъмов. Той е категоричен, че неизменно още със създаването на веломаршрута и представяйки неговите 100 забележителности сега, те насочват внимание към поречието на река Дунав в България като конкурентен световен продукт със собствена, българска идентичност. 
Ние вярваме и във възраждането на Дунавския регион, а „100-те Дунав Ултра забележителности“ е проект, който сега надгражда основата, която вече успешно сме положили, допълва още Бегъмов.