Отиде си един от малцината останали живи и сладкодумни свидетели и участници в изграждането на музикалната история на Русе. На 87-годишна възраст на 8 декември почина Силви Стамболиев. Това е музикантът, който свързва съдбата си с Русенската филхармония от дипломирането си в Консерваторията в София през 1955 година, като от 1970 г. бе неин директор. Биографията на друга русенска музикална марка - международния фестивал "Мартенски музикални дни", също е свързана с името на Силви Стамболиев - той е негов директор от 1974 до 1982 г., а след това става директор на друга знакова русенска институция - Музикалното училище. 
Музиката беше кислородът в кръвта на Силви Стамболиев - тя го караше да се радва, да страда, да се вдъхновява и да се въодушевява. А неговата посветеност на това изкуство ще остане завинаги в сърцата и спомените на хората, които са имали щастието да се докосват до щедрата му и духовно извисена личност. 
Русе ще се сбогува със Силви Стамболиев днес, когато от 12.30 ч започва поклонението пред тленните му останки в катедралния храм "Св.Троица".