Една от емблематичните сгради, които повече от век украсяват главната улица "Александровска", с решение на Министерски съвет вчера стана общинска собственост. Министрите от кабинета "Борисов" гласуваха първо бившият Учителски дом заедно с останалите сгради наоколо и вътрешния двор да преминат от публична в частна държавна собственост, а след това да се прехвърлят безвъзмездно в собственост на община Русе. 
Общата площ на имота е 1031 кв.м, в него има пет сгради. Едната от тях - тази, която десетилетия наред привлича погледите на минувачите, но също и апетитите на амбициозни предприемачи - е построена в края на 19 век от именития гръцки архитект Спирос Валсамаки, като предназначението й е за кантори и складове на голямата житарска фирма „Бебис и синове“. Времето сменя и предназначението, и собствениците й. Била е Балканска банка, Кредитна банка, Руски клуб с ресторант и лятна градина, ресторант „Бузлуджа“. А от 1964 г. тя става Учителски дом - място за професионални срещи, за концерти, изложби, литературни вечери, детски музикални и творчески школи, хорови репетиции и какво ли още не. Лятното кино в двора пък бе едно от любимите места за киноманите, които само допреди някакви си трийсетина години можеха да избират в кое от трите летни кина да отидат в девет вечерта. В последните „живи“ години тук се намираше педагогически Център за професионално развитие. 
Преди 10 г. центърът бе закрит и това беше последната въздишка, изпусната от русенския Учителски дом, който пусна кепенците и окачи катинарите. 
Оттогава досега сградата, която помни не просто добри, а бляскави времена, се руши. Съсипват се красивите външни корнизи, улуците са изгнили, дъждовната вода се стича по фасадата и я пропуква. Вътре разсипията е още по-страшна - в салона на изкуствата таванът е паднал и дъждът и снегът валят направо вътре. Полусрутени тавани, потрошени прозорци, изметнати черчевета, парчета мазилка по пода - такава беше гледката през февруари, когато началникът на Регионалното управление по образованието Росица Георгиева показа на екип на „Утро“ в какво се е превърнала благородната някога сграда. В една от стаите се виждаха следи от клошари, явно настанили се там. 
Тъжната разходка из достолепното здание направихме в навечерието на гласуването в Общинския съвет сградата да премине в ръцете на общината. 
От вчера е факт и официалното решение на МС за това. И вече няма пречки общината да осъществи замисъла си и да превърне имота в „център за младежки и извънкласни дейности, за личностно развитие и гражданско образование, с възможности за конферентни събития и развитие на клубове в сферата на науката, образованието и изкуството“. Като начало обаче трябва спешно да се укрепи и ремонтира зданието. Ръцете на градската управа вече са развързани за това.