През последните сто дни само веднъж русенци са дишали чист въздух. Това показват данните на Европейския индекс за качеството на въздуха /European Air Quality Index/ на Европейската комисия по околна среда. Само преди две седмици данните, достъпни на интернет адреса http://airindex.eea.europa.eu/, показваха два дни с добро качество на въздуха. За този кратък период показателите видимо се влошават. 
За последните малко над три месеца в осем дни замърсителите са превишавали значително нормите, в 25 качеството на въздуха е било лошо, а в 24 той е бил умерено замърсен. В останалите 42 показателите са били в допустимите граници.
Въпреки тези числа, които за повечето русенци сигурно изглеждат стряскащи, индексът на Европейската комисия по околна среда определя качеството на въздуха в Русе като допустимо (fair).
Ако коментар на този факт прави нашумелия Папи Ханс, вероятно ще изпее рефрена от най-известната си песен: „Но всичко е точно!“.
Иначе качеството се определя въз основа на концентрациите от петте основни замърсители, за които има установени норми. Без да се отчитат други летливи вещества, които могат да носят неприятни миризми. И това явно напълно устройва тези, на които държавата плаща, за да пазят екологията.
Трябва да уточним още, че данните за Русе в европейския индекс са от „Възраждане“, а най-интензивните оплаквания от задушливи миризми от различен характер идват от кварталите „Здравец Изток“, „Дружба“ и „Чародейка“.