С музикална програма и шествие-митинг близо 100 души от различни църкви в Русе за трета поредна неделя поискаха свобода за вярата. В шествието, което тръгна от Паметника на Альоша и премина по „Александровска“ до площада, участваха главно представители на протестантските и евангелистките общности в Русе. Те носеха плакати с искания за равенство на всички вярващи и изповедания в България. 
„Хора, събудете се! Подкрепете ни! Политици, чуйте ни“, скандираха протестиращите, които за пореден път настояха за незабавна отмяна на текстове от Закона за вероизповеданията, които ще ограничат техните свободи.
Протестиращите са на мнение, че проектозаконът, който влиза в парламента за второ четене в четвъртък, нарушава основните човешки права, които са записани и в конституцията. 
Дълбоко учудени сме и не проумяване как след толкова петиции, протести, становища на европейски и световни организации, институции, държавници, които дават съвети, това не се чува от вносителите на законопроекта. Този законопроект е посегателство върху правата на всички български граждани. С текстовете се опитват да върнат гражданите на България във времена, в които репресивната държава чрез своите силови структури преследваше верските общности. Никой не иска да чуе, да оттегли проектозакона, който е дискриминационен, това е безумие, коментира пастор Илия Илиев.
Ние сме против новия закон, защото той ни връща обратно в комунизма, като държавата определя как да вярваме ние. Всички с изключение на православните и мюсюлманите влизат под ударите на този закон, посочи Петър Савчев от Християнска общност за реформация. 
Не сме тук, за да искаме сваляне на управляващите, искаме свобода за вярата, казаха още представителите на различни църкви в Русе. Те бяха категорични, че ако проектозаконът не отпадне от дневния ред на Народното събрание, всички вероизповедания, които се чувстват ощетени, ще заведат съдебни дела.
Познавам дори хора, които са готови са напуснат България, защото нямат свобода на словото, заяви Божидар Пенчев от Трета евангелска петдесятна църква.