Християнско общество за реформация ще изгради в местността Нови Халваджи в покрайнините на Русе евангелски молитвен дом в комплекс с дневен център за временно настаняване на жертви на домашно насилие и трафик на хора, научи „Утро“. Религиозната организация е закупила през миналата година два съседни парцела на старото Разградско шосе с обща площ 2,46 декара, за които иска да се изготви Подробен устройствен план - план за застрояване за ниско строителство.                     

Въпросът ще се разглежда на предстоящата сесия на Общинския съвет.
В момента евангелистката църква ползва за редовните си богослужения помещение в търговски център „Родина“ на ул. „Чипровци“. Преди години тя искаше да закупи за тази цел бившата баня в квартал „Дружба 2“ и имотът бе включен в годишната програма за приватизация, но до сделка така и не се стигна.
Според ръководителя на Християнско общество за реформация пастор Илия Илиев инвестицията се финансира със средства от дарения и дейността на фондацията на църквата, извършваща търговска дейност с артикули, изработени от членовете й. Той сподели, че за помощ към тях се обръщат не само пострадали от домашно насилие жени, но и мъже. Църквата вече има защитено жилище, където настанява такива хора, но с изграждането на дневния център за временно настаняване ще може да разшири обхвата на оказваната помощ.