Русе вече има втори орган - той се намира в храма на Евангелската методистка църква и е дарение от  протестантска църква в квартал "Целтхофт" в швейцарския град Цюрих. За това съобщава Богомир Илиев, сътрудник на методистката църква за монтажа на органа. Първият орган, който пристига в България, е този в католическата църква "Свети Павел от Кръста". Той е монтиран през 1907 г. 
Новият орган при методистите е среден по големина, има 608 тръби, разпределени в десет регистъра. Той има двойна ръчна клавиатура, но разполага също и с клавиатура педалиера - за задвижване с крак от органиста. Разликата на органа в Методистката църква с този от католическата "Св.Павел от Кръста", е че новият инструмент е с механично задвижване от клавишите към тръбите, докато в храма на католиците това задвижване е пневматично.
Монтирането на дарения инструмент е било поверено на специализирана германска фирма, обяснява Богомир Илиев. Той припомня, че великият композитор Волфганг Амадеус Моцарт е смятал органа за Краля на инструментите. 
Русенци ще имат удоволствието да чуят как звучи новият орган през септември - тогава в Методистката църква ще се състои първият концерт, за който е поканен органистът Стефан Далчев. Това е един от известните български музиканти, който учи орган първоначално в чешкия град Бърно, след това във Ваймар, Германия, а специализира барокова музика за орган в Международната академия за органисти в холандския град Харлем.