Правителството отпуска допълнителни 100 лв. към еднократната финансова помощ за отопление на близо 210 000 лица и семейства през отоплителния зимен сезон 2018-2019 г. Средствата ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане от 12 декември по банков или касов път. Това заяви социалният министър Бисер Петков пред журналисти в МС.

Той поясни, че за да получат енергийна помощ, хората не трябва да предприемат допълнителни действия. Достатъчно е да бъдат одобрени във вече приключилата през октомври процедура за получаване на целева помощ за отопление за настоящия отоплителен сезон. 

Бисер Петков допълни, че за тази година целевата помощ за петте месеца възлиза на 374,15 лв. Към тази сума ще бъдат изплатени допълнителните 100 лв. и общата сума ще стане 474 лв. Целта е да се защити най-уязвимата група от поскъпването на цените на енергоизточниците. По думите му подкрепата е за 17 целеви групи - хора с увреждания, възрастни и самотно живеещи хора.

Сумата, необходима за изплащане на допълнителна финансова помощ, възлиза на 21 млн. лв. Тя е осигурена по бюджета на социалното министерство за тази година. Министърът подчерта, че в проектобюджета за следващата година на министерството са планирани допълнително 40 млн. лв. към средствата, които тази година са били отделени за енергийна помощ. Това означава, че нарастването на средствата за следващата година по тази бюджетна програма е с около 50%.